19 Mayıs 2012
haber 1 metin

Merkez'den sürpriz faiz kararı

merkezden-surpriz-faiz-karari

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bir haftalık repo faizi olan politika faizini yüzde 5.75'te sabit bırakırken, gecelik borç verme faizini 100 baz puan indirerek yüzde 11.5'e çekti. Banka gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 5'te sabit tutarak, faiz koridorunu daraltmış oldu.

21 Şubat 2012 Salı 20:26
 Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada küresel ekonomideki belirsizliklerin devam ettiği, bu yüzden de esnek para politikasının korunması gerektiği belirtildi. Bununla birlikte, Mart’tan itibaren çekirdek enflasyonun aşağı yönlü bir seyir izleyeceği de ifade edildi.

Banka, 2012 yılı Para ve Kur Politikası metninde yer alan likidite yönetimi stratejisi çerçevesinde başlanan bir ay vadeli repo ihaleleri ile 24 Şubat - Mart 2012 döneminde açılacak her bir ihale miktarına ilişkin üst sınırın 5 milyar TL'den 6 milyar TL'ye yükseltildiğini açıkladı.

Banka, likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği istisnai durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabileceğini de bildirdi.

Piyasa uzmanları faizlerde bir değişikliğe gitmeyeceği beklentisini taşıyordu.

Unicredit Menkul Değerler Başekonomisti Güldem Atabay, Merkez Bankası'nın faizi daraltma adımlarına önümüzdeki dönemde de devam edebileceğini söyledi.

Atabay, "Merkez Bankası'nın TL'deki yükselişin enflasyona etki ettiğini düşünüyor. Bu nedenle faiz koridorunu daraltma yönünde adım attı. Bu yöndeki adımların devamının geleceğini düşünüyorum. Kur üzerindeki ilk tepkisi ise olumsuz olacaktır...Bu bandın daralması kredi maliyetlerini de düşüşürecektir. Kredi faizlerindeki düşüş reel ekonomideki 2012 için büyüme beklentisi olan yüzde 4 hedefine ulaşma yönünde de destek sağlayacaktır" dedi.
Bu haber 29 kez okundu.

EKONOMİ HABERLERİ

  • "Akrabalara vadeli satış yasağı"

    akrabalara-vadeli-satis-yasagi

    Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun toplumda hâlâ fark edilmeyen yönleri var, örneğin para ödenmediğinde hakim karşısına çıkmak yok, direkt hapis cezası veriliyor

  • İzmir için Bakanlar Kurulu müjdesi

    izmir-icin-bakanlar-kurulu-mujdesi

    Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EGE-KOOP’un önemli projesi 'İzmir Sağlık Serbest Bölgesi’nin kentin gelişimine büyük katkı sağlayacağını belirterek, "EGE-KOOP her alanda taktire şayan işler yapıyor. Hükümet olarak İzmir’e verdiğimiz önemi herkes biliyor. İnanıyorum ki Bakanlar Kurulu da buna sıcak bakacaktır. EGE-KOOP’un bu projesini ben de destekliyorum. Projenin İzmir’e kazandırılması konusunda elimden geleni yapacağım” dedi.

  • Başbakan istedi %100 yerli üretti

    basbakan-istedi-100-yerli-uretti

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli araç üretimi için, "Babayiğit arıyorum" sözüyle harekete geçen Bursalı firma, yüzde 100 yerli otobüs üretti. Çocukluk döneminde topraktan yaptığı otobüslerin gerçeğini yapan Utikar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Özdemir, Avrupa pazarlarına açılmayı hedeflediklerini söyledi.

  • Sahtekar ATM'lere dikkat!

    sahtekar-atmlere-dikkat

    Para çektiğinizde saymayı sakın unutmayın...

  • Benzin ve motorinde ÖTV indirimi!

    benzin-ve-motorinde-otv-indirimi

    Kurşunsuz benzin ve motorinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düşürüldü.

  • Kentsel dönüşüm için 400 proje

    kentsel-donusum-icin-400-proje-

    Çevre Bakanlığı'na 81 ilden gönderilen listede hangi bölgeler var?

  • Konut fiyatlarına zam kapıda!

    konut-fiyatlarina-zam-kapida

    Gayrimenkul sektörünün korktuğu başına geliyor! Maliye’de konutta KDV sistemini silbaştan değiştirecek tasarıya son şekli verildi

  • Vatandaşın tarife zaferi!

    vatandasin-tarife-zaferi

    GSM hattı tarifesi değiştirilen tüketici haklı bulundu

  • Bakan Çağlayan'dan müjde

    bakan-caglayandan-mujde

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Suriye'de müteahhitlik hizmeti gerçekleştiren ve Suriye'ye ihracat yapan firmaların Eximbank'tan kullandıkları kredilerde erteleme yapıldığını ve söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girdiğini açıkladı.

  • Sanayi üretim endeksi arttı

    sanayi-uretim-endeksi-artti

    Mart ayında, sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 arttı.

ÖNE ÇIKANLAR

Facebook Beğenenler kutucuğu kodu burada yer alacaktır. Boyutları: 280x*