19 Mayıs 2012
haber 1 metin

İlaçta katkı payına yeni düzenleme

ilacta-katki-payina-yeni-duzenleme

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, ilaçta ödenecek katılım payı ile ilgili düzenlemeyi bazı değişikliklerle kabul etti

20 Aralık 2011 Salı 21:09
 Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin, hane halkı harcamaları içinde cepten sağlığa en az para ayrılan ülke olduğunu söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde yapılan görüşmelerde söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, memuriyet görevlerinden emeklilik dışında nedenlerle ayrılmış olanların emekli ikramiyelerinin verilmesine ilişkin maddenin, Anayasanın iki kez iptal ettiği kararlarına aykırı olarak hazırlandığını ileri sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, aynı maddeye ilişkin konuşmasında, “Size yalvarıyorum, Anayasa Mahkemesi nasıl karar vermişse onu uygulayalım” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, “Birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık, ya da malullük aylığı bağlananlar ile ölenlerin hak sahiplerine varsa açtıkları davalardan vazgeçmeleri halinde emekli ikramiyesi ödenmesine” ilişkin düzenlemenin yer aldığı maddenin, haklarını arayan insanları cezalandırıcı nitelikte olduğunu, vatandaşın dava açma haklarının ellerinden alındığını savundu.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ilaçlarda katkı payına ilişkin düzenlemenin özellikle az gelirli olanlara, emekli, dul ve yetimlere ek mali külfet getireceğini ileri sürdü. Kalaycı, “İsrafı önleme amacıyla yapılan bir düzenleme, ancak amacına hizmet etmeyeceği kanısındayız” dedi. BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, ilaçta katkı payına ilişkin düzenlemenin yoksulların cezalandırılacağı anlamına geldiğini, haksız bir uygulama olacağını savundu.

CHP'li Aslanoğlu da, aynı düzenlemeye ilişkin, herkesin gelirine göre katkı payı alınması teklifini getirdi. Aslanoğlu, “Eğer adaleti uygulamak istiyorsanız, asgari ücretliden alınan katkı payının 20 katını benden katkı payı alın. En azında onlara katkı payı ödetmeyin” diye konuştu.

Muhalefet milletvekillerinin sağlık politikasına ilişkin bazı eleştirilerini yanıtlayan Ak Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, 28 yıllık hekim olduğunu, sağlık hizmetinin her alanında çalıştığını belirterek, “Şunu söyleyebilirim, şu anda Türkiye'de sağlık hizmeti anlamında üst düzey bir hizmet veriliyor. Türkiye sağlık hizmeti açısından dünyanın en cömert ülkelerinden biridir ama müsrif değildir” dedi.

“Para almak için yapmıyoruz”

Milletvekillerinin eleştirilerine yanıt veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık hizmetlerinin Türkiye'nin yüz akı olduğunu ifade etti. Tasarıda, ilaçta katkı payına ilişkin düzenlemenin “yoksulu cezalandırmak” anlamına gelmediğini belirten Akdağ, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığının 2011 yılı bütçesi 17.5 milyar liraydı. Bunun 5 milyarı yeşil karttır. SGK'nın sağlık harcaması 45 milyar lira. Sadece ikisi 62.5 milyar lira. Bunun üzerine üniversitelerin, belediyelerin sağlık harcamalarını da eklemek lazım. Bunlar kamu sağlık harcaması. Bu kadar kamu sağlık harcaması yapan devlet, vatandaşından katkı olarak 2011'de 1 milyar 600 milyon lira aldı.

Tasarıdaki düzenleme ile üç kalemden daha fazla ilaç için '1 lira alalım' demek, 1 milyar 600 milyon liraya cüzi bir şey ekleyecektir. Bunu vatandaştan para almak için yapmıyoruz. Uluslararası ilaç firmalarının ya da her kimse, ilacı fazla satmak isteyen kişilerin daha fazla ilaç satması için ortaya koyduğu çabaları engellemenin enstrümanlarından birisi de bu. Bununla birlikte aldığımız, alacağımız bir çok tedbir var. Hekimlerin eğitilmesi, farkındalıklarının artırılması, akılcı ilaç kullanımı ile ilgili olarak toplumun aydınlatılması, tıp fakültelerinin müfredatlarına akılcı ilaç kullanımına ilişkin daha fazla ders konulmasına varıncaya kadar...
OECD ülkeleri arasında hane halkı cepten harcaması içinde sağlığa ayrılan pay, örneğin İsviçre'de yüzde 6 iken, OECD ortalamasında yüzde 3,2'dir. Bu oran Türkiye'de yüzde 1,5'tur. Türkiye, hane halkı harcamaları içinde cepten sağlığa en az para ayrılan ülkedir.”

Bakan Akdağ, “Yeşil kart kalkıyor, vatandaş mağdur olacak” yönündeki eleştirilerin de doğruyu yansıtmadığını söyledi. Akdağ, yalnızca yoksulluk belirlemesi ile ilgili usullerin değişeceğini, yeşil karttan yararlanması gereken kişilerin, prim ödemeyeceğini, aynı şekilde sağlık hizmeti almaya devam edeceğini söyledi.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada komisyonda tasarı kabul edildi.
Bu haber 43 kez okundu.

SAĞLIK HABERLERİ

  • Yeni yüzüyle ilk fotoğraf

    yeni-yuzuyle-ilk-fotograf

    Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde ikinci yüz nakli ameliyatı olan Turan Çolak bugün saat 13.50 itibariyle yoğun bakımdan özel servise alındı.

  • Kavdır'ın vefatında ihmal yok

    kavdirin-vefatinda-ihmal-yok

    Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, 2. çift kol nakli yapılan Kavdır'ın "tedavisinde tıbbi ihmal tespit tespit edilmediği" kanaatine vardı.

  • Öldürülen doktor için protesto

    oldurulen-doktor-icin-protesto

    Gaziantep'te kalp damar cerrahisi uzmanı Dr. Ersin Arslan’ın önceki gün hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesine tepki göstermek için sağlık çalışanları tüm Türkiye çapında bir günlük iş bırakma eylemi başlattı.

  • Türk tıp dünyasını isyan ettiren ölüm

    turk-tip-dunyasini-isyan-ettiren-olum

    Gaziantep'te dün 17 yaşındaki M.G. tarafından kalbinden bıçaklanan görev şehidi Dr. Ersin Arslan'ın cenazesi bugün 4 bin kişi tarafından gözyaşları ile uğurlandı.

  • "Çok mutluyum"

    cok-mutluyum

    Türkiye'de yüz nakli olan ilk kadın Hatice Nergis, “Çok iyiyim, çok mutluyum. Organlarını bağışlayan aileye başsağlığı diliyorum. Ben de başkalarının hayatlarını kurtarmak istiyorum. Bu kadar iyi olacağını beklemiyordum. En çok burnumu beğendim" dedi.

  • Ameliyatsız kesin tedavi çok yakın

    ameliyatsiz-kesin-tedavi-cok-yakin

    Kesin bir tedavisi olmayan ve milyonlarca insanı etkileyen artrit hastalığı için yeni bir umut doğdu.

  • "En güvenilir ülke Türkiye"

    en-guvenilir-ulke-turkiye

    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sahte kanser ilaçlarının Amerika'dan Türkiye'ye getirildiği ve Türkiye'deki adıyla piyasaya sürüldüğü iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

  • Hacettepe için YÖK'e suç duyurusu

    hacettepe-icin-yoke-suc-duyurusu

    Sağlık Bakanlığı müfettişleri, Hacettep Üniversitesi'nde çift kol ve çift bacak nakli sırasında hayatını kaybeden Şevket Çavdar'la ilgili incelemeyi tamamladı. İnceleme sonucunda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kompozit Doku Nakli Konseyi üyelerinin sorumluluklarının bulunduğu belirlenerek, YÖK'e suç duyurusunda bulunuldu.

  • E-reçete dönemi başlıyor

    e-recete-donemi-basliyor

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, sağlık alanında yapılan suistimalleri önlemek için 1 Temmuz'da e-reçeteye geçeceklerini, reçetelerin kağıda değil elektronik ortamda yazılacağını söyledi. Acar, suistimallerin önlenmesi için bir başka önlem olarak avuç izi damar tarama yöntemiyle kimlik doğrulaması yapacaklarını belirtti.

  • 69 gün sonra taburcu oldu!

    69-gun-sonra-taburcu-oldu

    Akdeniz Üniversitesi'nde çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır, 'Çocuklarımla bu akşam evimde buluşacağım' dedi

ÖNE ÇIKANLAR

Facebook Beğenenler kutucuğu kodu burada yer alacaktır. Boyutları: 280x*