?>

Akdeniz’den 2.100 Yıllık Sofra Takımı Çıktı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Adrasan’daki yaklaşık 2.100 yıllık gemi batığında yürütülen kazılarda binlerce seramik eserin gün yüzüne...

Yaşam - 3 saat önce

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Adrasan’daki yaklaşık 2.100 yıllık gemi batığında yürütülen kazılarda binlerce seramik eserin gün yüzüne çıkarıldığını açıkladı. Ersoy, “Antik dünyanın en lüks sofra takımlarını bu batıkta bulduk.” dedi. Çiçero’nun mektuplarına da konu olan Rhosus seramikleriyle ilişkilendirilen tabak ve kaselerin, aralarına konulan kil sayesinde günümüze sağlam ulaşması dikkat çekiyor.
Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan açıklarında, 2025 yılında kazısına başlanan seramik yüklü gemi batığı, antik dönemin sofra kültürüne ve Akdeniz ticaretine ışık tutuyor. Deniz yüzeyinin 42–55 metre altında sürdürülen çalışmalarda bugüne kadar binlerce eser çıkarıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çalışmalara ilişkin açıklamasında, “Akdeniz’in derinliklerinden 2.100 yıllık sofra takımlarını gün yüzüne çıkarıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Batıktan çıkarılan eserlerin dönemin üretim becerisini ve ticaret hayatını ortaya koyduğunu belirten Ersoy, “Sandıklara yerleştirilirken aralarına konulan kil sayesinde günümüze sağlam ulaşan bu eserler, Anadolu’nun üretim ustalığını ve Akdeniz’in ticaret geçmişini bugüne taşıyor.” dedi.
Ersoy, sualtı robotlarının desteğiyle çalışmalarını sürdüren kazı ekibine ve mavi vatanın kültürel mirasını ortaya çıkaran tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.
Bir gemide 122 farklı form ve boyutta seramik
Batığın ana yükünü Antakya kökenli tabak ve kaseler oluşturuyor. Hatay’ın Arsuz ilçesinde, antik adıyla Rhosus’un kıyılarında üretildiği düşünülen eserler arasında kuruyemiş tabakları, çorba kaseleri, balık tabakları ve çeşitli boyutlarda tepsiler bulunuyor.
Toplam 122 farklı form ve boyuttaki seramik ürün, dönemin zengin sofra kültürünü yansıtıyor. Özellikle Roma’da talep gören bu ürünler, Akdeniz dünyasının lüks yemek takımları arasında yer alıyor.
Batıkta, Ege’deki bazı adalarda üretildiği düşünülen amforalar da bulundu. Farklı üretim merkezlerine işaret eden buluntular, geminin taşıdığı yükün çeşitliliğini ortaya koyuyor.
Çiçero’nun dostu için sipariş ettiği kaplar
Arsuz seramiklerinin tarihî önemini artıran ayrıntılardan biri, Romalı hatip ve devlet adamı Çiçero’nun yazışmalarında da yer almaları.
Çiçero, MÖ 50 yılında dostu Attikus’a yazdığı mektupta, onun için Rhosus’tan seramik kaplar sipariş ettiğini anlatıyor. Bu yazışma, bölgede üretilen sofra kaplarının Roma dünyasında tanındığını ve tercih edildiğini gösteriyor.
Adrasan batığında bulunan seramiklerin Rhosus üretimiyle ilişkilendirilmesi, kazıyı antik kaynaklarda adı geçen bu ürünlerin deniz ticaretindeki yerini anlamak açısından da önemli kılıyor.
2.100 yıl boyunca koruyan kil
Batıktaki tabak ve kaselerin günümüze iyi durumda ulaşmasının ardında, yükleme sırasında uygulanan bir yöntem bulunuyor.
Seramikler ahşap sandıklara yerleştirilmeden önce aralarına kil konuldu. Bu uygulama, gemi batarken eserlerin kırılmasını önleyerek binlerce yıl boyunca korunmalarına yardımcı oldu. Denizden çıkarılan tabak ve kaseler, dönemin işçiliğini ve biçim özelliklerini bugün de gözler önüne seriyor.
Antakya’dan İtalya’ya uzanan ticaretin izleri
Gemide bulunan Antakya kökenli MÖ 1. yüzyıl sikkeleri, batığın tarihlendirilmesine ışık tutuyor. Bulgular, geminin MÖ 1. yüzyılın ortalarında Antakya, Ege, Yunanistan ve İtalya kıyıları arasındaki ticaret ağı içinde faaliyet gösterdiğine işaret ediyor.
Arsuz’dan yola çıktığı düşünülen geminin, muhtemelen Roma’ya doğru ilerlerken fırtına sırasında bir sığlığa çarparak battığı tahmin ediliyor.
Adrasan açıklarındaki batıkta, sualtı arkeologlarının robotların da desteğiyle yürüttüğü kazı çalışmaları devam ediyor.
Kaynak: (KAHA) Kapsül Haber Ajansı
Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor'dan Köfteci Yusuf'a teşekkür

2026-09-25 12:23 - Bursaspor

Özgür Özel'den Mansur Yavaş'ın istifasına ilk yorum

2026-09-23 15:40 - Gündem

Limon üreticisinde Rusya endişesi

2026-09-23 17:03 - Ekonomi

Binlerce kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı iptal edildi

2026-09-21 16:58 - Gündem

Başkan Enes Çelik: Bursasporluların duruşu bellidir

2026-09-21 12:56 - Bursaspor

Bursaspor Basketbol'a şort ve tribün isim sponsorluğu desteği

2026-09-25 15:58 - Bursaspor

12 ilde yatırım ve fon dolandırıcılığı yapan çeteye operasyon: 20 gözaltı

2026-09-25 16:41 - Gündem

Bursa'da güneşli günlerden sonra yeniden yağmur geliyor!

2026-09-23 17:49 - Bursa

Bursa Mustafakemalpaşa Çayı'nda her yıl yaşanan korkunç manzara yeniden yaşandı

2026-09-23 17:45 - Bursa

Yapay zeka desteğiyle geliştirilen kanser aşısı, tıp dünyasında yankı uyandırdı

2026-09-21 17:42 - Sağlık

İlgili Haberler

Beslenmede Mucize Besin ve Trendlere Karşı Uyarı

12:18 - Yaşam

Dokuz Günlük Edebiyat Şöleni Sona Erdi

11:04 - Yaşam

Günümüzde Yağlı Karaciğere Bağlı Siroz Artıyor

10:08 - Yaşam

İstanbul’da yağmur etkili olmaya başladı

20:35 - Yaşam

Tekirdağ’da köfteyi en hızlı yiyen altını kaptı

18:39 - Yaşam

Günün Manşetleri

Lisede bir öğretmen silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti

13:24 - Gündem

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın'ın konuğu TFF Başkanı Hacıosmanoğlu

13:15 - Bursa

Ölümle sonuçlanan gönül ilişkisi

13:05 - Gündem

Girne açıklarında batan geminin ardından 570 metre derinlikte iki kişinin cansız bedeni bulundu

12:18 - Gündem

Bursa'da yaşadığı feci iş kazasının ardından kadınlara umut oluyor!

12:12 - Bursa