?>

Almanya'da aşırı sağcı AfD'nin yükselişi devam ediyor

Almanya'nın Saksonya-Anhalt eyaletinde 6 Eylül’de yapılan seçimlerden bir ay sonra gerçekleştirilen eyalet meclisi başkanlık seçimini ülke tarihinde ilk kez aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) adayı Tobias Rausch kazandı.

Dünya - 2 saat önce

Almanya’da tarihi bir eşik aşıldı. Saksonya-Anhalt eyaletinde 6 Eylül’de gerçekleştirilen seçim sonrası yeniden belirlenen Saksonya-Anhalt Eyalet Meclisi, yeni yasama döneminin ilk oturumunda yeni başkanını seçmek için toplandı. AfD Saksonya-Anhalt Eyalet Meclis Grubu tarafından aday gösterilen 35 yaşındaki Tobias Rausch, yapılan gizli oylamada kullanılan 82 oyun 48'ini alarak yeni Meclis başkanı seçildi. Oylamada 29 milletvekili aleyhte oy kullanırken, 5 milletvekili ise çekimser kaldı. Rausch'un seçilmesiyle Almanya'da ilk kez bir AfD'li siyasetçi meclis başkanlığı görevini üstlendi.
Meclisi Başkanı Tobias Rausch, başkanlık kürsüsünde yaptığı açıklamada, "Siyasi duvarlar dönemi geçmişte kalmalı. Siyasi bir rakip asla kişisel düşman haline gelmemeli. Kapılarım herkese açık olacak. Siyasi tartışma sürecin bir parçasıdır, önemli olan nasıl yürütüldüğüdür. Saksonya-Anhalt'ın geleceğine dair farklı vizyonlar, parlamentoda iş birliğini engellemez" diye konuştu.AfD adayına beklenmedik oylarSaksonya-Anhalt Eyalet Meclis Başkanı seçimi sonrası en çok sorulan soru en az 42 oy gerektiren ancak 39 milletvekili bulunan AfD adayına verilen fazla oylar oldu. 5 sandalyesi bulunan Sosyal Adalet ve Ekonomik Anlayış İttifakının (BSW) AfD adayına destek vereceklerini daha önce açıklaması nedeniyle Tobias Rausch’un 44 milletvekilinin desteği ile seçilebileceği öngörülmüştü. Ancak bugün yapılan oylamada AfD adayına 48 oy çıkmış olması, CDU, SPD, Yeşiller veya Sol Parti’den bazı milletvekillerinin de lehte oy kullandıkları anlamına geliyor. Gizli oylama nedeniyle kendileri açıklamadıkları sürece destek veren milletvekilleri hiçbir zaman bilinmeyecek.AfD, eyalet meclisinde 39 milletvekiline sahip olmuştuSaksonya-Anhalt eyaletinde 6 Eylül’de yapılan seçimlerin galibi olan AfD, 83 sandalyeli eyalet meclisinde 39 milletvekiline sahip olmuştu. CDU'nun 15, Yeşiller, Sol Parti ve SPD’nin 8'er, BSW’nin de 5 sandalyesi bulunuyor. Meclis başkanlığı dahil olmak üzere parlamentoda çoğunluğu sağlamak için 42 oy gerekiyordu.Meclis'te grubu bulunan Sol Parti, Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti AfD'li bir siyasetçinin meclis başkanı olmasına karşı çıktıklarını açıklamıştı. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Eyalet Meclis Grubu Başkanı Sven Schulze ise meclis başkanlığı seçimlerinde CDU milletvekillerine çekimser oy kullanmalarını tavsiye edildiğini bildirmişti.Meclis Başkanlık seçimi bitti gözler hükümet kurulumundaSaksonya-Anhalt eyaletinde 6 Eylül’de yapılan seçimlerin galibi olan aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) adayının Meclis Başkanı seçilmesi sonrası gözler kurulacak hükümet çevrildi. Eyalet Meclisinde 39 milletvekiline sahip AfD kendi liderliğinde bir koalisyon kurmak istiyor. Aşırı sağcı parti, seçimlerdeki başbakan adayı Ulrich Siegmund, aralık ayında eyalet hükümetinin başkanı olan başbakanlık görevine seçilmeyi hedefliyor. Siegmund’un seçilebilmesi için en az 42 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor. Bu eyalette AfD liderliğinde bir hükümetin kurulması ise hem ülke siyaseti açısından hem de bu eyalette yaşayan yabancı kökenliler açısından dikkatle takip edilecek. Özellikle Almanya İç İstihbaratından sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) AfD’li hükümet üyelerinin kritik istihbarat bilgilere erişimi konusunda çekinceli ve bunun için önlem alma yoluna gidiyor. Eyalette yaşayan göçmen kökenliler ve yabancılar açısından muhtemel AfD hükümeti ise eyalette sahip oldukları mevcut yasal hakların sınırlandırılması veya geri alınmasıyla sonuçlanabilir.

https://www.turkhaber.com/haber/guney-kore-ukrayna-nin-ozrunu-yetersiz-buldu-4157235.html

Haftanın Öne Çıkanları

Osmangazi, Nilüfer ve İnegöl'de su kesintileri

2026-10-02 17:19 - Bursa

BTSO’da gözler 8 Ekim’de! Başkanlık için kritik viraj

2026-10-02 19:20 - YAZARLAR

Celal Atik Spor Salonu Yenilendi

2026-10-04 21:02 - Spor

İzmir Büyükşehir sahipsiz canlar için mama üretiyor: Hedef günde 1 ton

2026-10-04 19:41 - Yaşam

BTSO’da sandıklar kapandı! Gözler 8 Ekim'de

2026-10-01 17:07 - Bursa

Afra Saraçoğlu ve Hasan Şaş'ın uyuşturucu test sonuçları açıklandı

2026-09-30 14:48 - Gündem

TFF'de İstifalar !

2026-10-01 06:34 - Bursaspor

Başkan Enes Çelik’e sürpriz doğum günü kutlaması

2026-10-01 21:02 - Bursaspor

İşte bahis oynayan 448 yöneticinin isimleri

2026-09-30 17:18 - Asayiş

Bursaspor'un emektar ismi vefat etti

2026-10-05 17:22 - Bursaspor

İlgili Haberler

2026 Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi belli oldu

13:03 - Dünya

Güney Kore, Ukrayna'nın özrünü yetersiz buldu

12:18 - Dünya

Baf kentinde Kemal Atatürk Caddesi’nin adını değiştirme kararı aldı

10:56 - Dünya

Almanya Başbakanı Merz: Moskova bizi test ediyor

09:16 - Dünya

Nijerya’da askeri helikopter düştü: 32 ölü

18:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Bursa'da bindi-indi zamlı taksi ücretleri belli oldu

17:17 - Bursa

Türkiye Futbol Federasyonu'ndan flaş karar!

17:09 - Spor

Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Biba: Büyükorhan'dan 646 talep var!

16:50 - Bursa

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Kayapa OSB’deki katı atık tesisi hakkında görüşlerini aktardı

16:43 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ana aktör insan olmazsa aktarılan bilgi de sağlıklı ve kalıcı olmaz

16:35 - Gündem