?>

BEBKA’dan Bursa’da endüstriyel simbiyoz hamlesi

Bursa’da sanayide kaynak verimliliğini artırmak, döngüsel ekonomi uygulamalarını yaygınlaştırmak ve işletmeler arası iş birliğini güçlendirmek amacıyla Bursa Endüstriyel Simbiyoz Programı kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Bursa - 3 saat önce

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından, Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB) iş birliğiyle gerçekleştirilen toplantıda, endüstriyel simbiyoz uygulamalarının sanayiye sağlayacağı çevresel ve ekonomik katkılar ele alındı.
Toplantının açılışında konuşan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Osman Yıldırım, endüstriyel simbiyozun OSB’lerin yeşil dönüşüm sürecindeki önemine dikkat çekti. OSB’lerin artık sadece üretim alanları olmadığını vurgulayan Yıldırım, kaynak verimliliği, çevresel sorumluluk ve sürdürülebilir kalkınmanın ön plana çıktığını söyledi.
Yıldırım, bir işletmenin atık veya yan ürününün başka bir işletme için değerli bir girdiye dönüşebildiğini belirterek, proje ile Bursa OSB’de enerji, su ve hammadde kullanımında verimliliğin artırılmasının, atık miktarlarının ve çevresel etkilerin azaltılmasının hedeflendiğini ifade etti. Endüstriyel simbiyoz uygulamalarının Bursa OSB’yi örnek bir yeşil dönüşüm bölgesine dönüştüreceğini kaydetti.
BEBKA Genel Sekreter Vekili Sabri Bayram ise endüstriyel simbiyozun, işletmeler arasında atık, yan ürün, enerji, su ve ısı gibi kaynakların paylaşımına dayalı bir iş birliği modeli olduğunu belirtti. Bayram, bu yaklaşımın hem çevresel hem de ekonomik fayda sağladığını söyledi.
BEBKA’nın endüstriyel simbiyoz alanındaki çalışmalarının 2014 yılında başladığını aktaran Bayram, bugüne kadar 33 kurum ve 114 firmanın ziyaret edildiğini, 900’e yakın potansiyel sinerji fırsatının tespit edildiğini ifade etti. Eskişehir OSB’de yürütülen çalışmalarda ise 238 sinerji fırsatının belirlendiğini kaydetti.
Bayram, 2018 yılında uygulamaya alınan Endüstriyel Simbiyoz Mali Destek Programı kapsamında 4 firmaya bugünkü değerle yaklaşık 20 milyon TL destek sağlandığını belirterek, bu projeler sayesinde yıllık yaklaşık 2 bin 500 ton atığın bertaraf edilmek yerine ürün veya hammaddeye dönüştürüldüğünü söyledi.
Yeni dönemde Bursa OSB ve firmalarla birlikte atık ve kaynak envanteri çıkarılması, eşleştirme çalıştayları ve yatırım ön fizibilitelerinin daha sistematik şekilde yürütülmesinin hedeflendiğini dile getiren Bayram, ortaya çıkacak pilot proje ve yatırım fikirlerinin yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonomi destek programlarına yönlendirileceğini ifade etti.
Toplantı, bilgilendirme sunumunun ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da hissedilen 5.1'lik deprem..

2026-01-24 00:27 - Bursa

Bursa'da deprem korkuttu

2026-01-24 00:29 - Bursa

Mesleki eğitim Orhangazi farkı

2026-01-26 15:25 - Bursa

İmralı tutanakları yayınlandı

2026-01-23 18:06 - Gündem

Avrupa Birliği, yeşil pasaporta vize getirmeyi planlıyor

2026-01-24 12:44 - Gündem

Bursalıların tüm tepkisine rağmen BBBUS işletme hakkı Havaist'e verildi

2026-01-23 13:20 - Bursa

Mustafa Er “Transferde küçük dokunuşlar yapacağız”

2026-01-26 17:21 - Bursaspor

Bursa Büyükşehir’in ‘Ramazan Desteği' başladı

2026-01-23 17:30 - Bursa

İşte Mustafa Er'in teknik ekibi !

2026-01-26 18:21 - Bursaspor

Penguen sürüden ayrılırken belediyeler boş durmadı

2026-01-26 15:07 - Bursa

İlgili Haberler

Bursa’da araçlara saldırı

11:28 - Bursa

Bursa'da sürücüler güçlükle sakinleştirildi

11:34 - Bursa

Bursa’da drift pahalıya patladı

11:07 - Bursa

Büyükşehir Belediyesi araçlarının çevreci yakıtını kendisi üretecek

09:58 - Bursa

İnegöl’de yeni otopark hizmete girdi

10:00 - Bursa

Günün Manşetleri

Bursa'da sürücüler güçlükle sakinleştirildi

11:34 - Bursa

Bursa’da araçlara saldırı

11:28 - Bursa

Bursa’da drift pahalıya patladı

11:07 - Bursa

Osmangazi’de öğrenciler Uludağ kampıyla ödüllendirildi

10:02 - Bursa

Bursa'da otomobil alev alev yandı!

09:25 - Bursa