?>

Bursa'nın tüm ilçeleri diri fay üzerinde

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, 10 Ağustos'ta Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgede 15 bini aşkın artçı sarsıntı yaşandığını belirtti.

Bursa - 3 ay önce

Aykan, Sındırgı Fayı'nda meydana gelen bu yoğun sarsıntıların ardından oluşan stres transferine dikkat çekerek, zaman zaman Sındırgı Fayı'nın batısında yer alan Gelenbe Fay Hattı üzerinde mikro depremler meydana geldiğini vurguladı.
Son günlerde Gelenbe Fayı üzerinde 4.0 büyüklüğüne ulaşan depremlerin kaydedildiğini aktaran Aykan, bu fay hattının 6.0 ve üzeri büyüklükte depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Kuzey-güney doğrultulu Gelenbe Fayı'nın, üzerindeki stresi kuzeye veya güneye doğru transfer ettiğini belirten Aykan, "Eğer stres kuzeye transfer olursa, Balıkesir şehir merkezinden geçen Gökçeyazı Fayı risk oluşturabilir. Güneye transfer olursa bu kez Manisa Kırkağaç çevresi tehlike altına girebilir" dedi.
Aykan, Sındırgı Fayı'nın tamamının henüz kırılmadığını hatırlatarak, bölgede 6 ve üzeri büyüklükte bir depremin meydana gelme ihtimaline dikkat çekti. "Deprem fırtınasının uzun bir süre daha devam etmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.
Bursa'nın tüm ilçeleri diri fay üzerinde
Jeoloji Mühendisi Aykan, Bursa'nın neredeyse tüm ilçe sınırlarının diri fay hatları üzerinde yer aldığını belirterek, özellikle İznik-Mekece Fayı'nın 960 yıldır sessiz olduğunu ve en son 1065 yılında yıkıcı bir deprem ürettiğini hatırlattı.
Ayrıca, Ankara, Kocaeli ve Eskişehir Teknik Üniversiteleri'nin ortak yürüttüğü çalışmalarla, Kayapa-Yenişehir arasında 95 kilometre uzunluğunda yeni bir aktif fay hattının tespit edildiğini açıklayan Aykan, bu hattın halen MTA'nın diri fay haritasında yer almadığını söyledi.
Bursa'da 1855 yılında yaşanan ve "Küçük Kıyamet" olarak adlandırılan büyük depremin kente büyük zarar verdiğini hatırlatan Aykan, "Ulu Cami'nin iki kubbesi çökmüş, 150 caminin minareleri yıkılmış, şehirde yangınlar çıkmıştı" dedi. Ayrıca 1400 yılında Yenişehir çevresinde etkili bir başka büyük depremin yaşandığını da ekledi.Aykan, 625 yıldır enerji biriktiren Bursa fay hattının büyük bir deprem üretme potansiyeli taşıdığını belirterek, "Bursa'nın, deprem riski yüksek illerimizden biri olduğunu unutmamalı, depreme karşı dirençli kent yapısı oluşturmak için hazırlıklarımızı bir an önce tamamlamalıyız" uyarısında bulundu.

https://www.turkhaber.com/haber/bursa-osmangazi-de-silah-imalati-yapilan-3-adrese-baskin-4125537.html

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da hissedilen deprem

2025-11-03 15:36 - Bursa

Asıl risk Bursa'nın dibinde...

2025-11-06 09:19 - Bursa

ÖZLÜCE'DE ÖRNEK BİR OKUL !

2025-11-07 07:02 - Bursaspor

Bursa'da trafik kazası: 1 ölü 4 yaralı

2025-11-01 12:40 - Bursa

FSM'de servis aracının çarptığı yaya ağır yaralandı

2025-11-06 23:12 - Bursa

Teksas'tan Gebze Deplasmanı Duyurusu

2025-11-05 15:28 - Bursaspor

Bursaspor'dan altın değerinde 3 puan!

2025-11-02 16:52 - Bursaspor

Bursa'nın tüm ilçeleri diri fay üzerinde

2025-11-07 12:07 - Bursa

Bursaspor'da ilk 11 belli oldu !

2025-11-02 13:59 - Bursaspor

Cezaevinde ölü bulunan Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer, toprağa verildi

2025-11-02 17:17 - Gündem

İlgili Haberler

BEKSİAD üyelerinden kan bağışı

19:52 - Bursa

Yer: İnkaya civarı! Daha önce 6 aracın kaza yaptığı yerde yine kaza oldu!

18:40 - Bursa

İyi Parti İl Başkanı Kaya: "Orhangazi'de değişen bir şey yok"

18:52 - Bursa

İnegöl’ün en kapsamlı spor organizasyonu başlıyor

18:43 - Bursa

BüyükAile Fatih Mahallesi’nde sahaya indi

18:25 - Bursa

Günün Manşetleri

Bungalovda havuza düşen 3 yaşındaki çocuk yoğun bakıma alındı

23:48 - Asayiş

Her hastaya aynı ilaç devri bitti

23:40 - Sağlık

Tüpraş İzmit rafinerisinde patlama

22:30 - Asayiş

Düşen snowboardını almak için atlamaya çalıştığı telesiyejde asılı kaldı

21:38 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yürek yüreğe verdiğimiz müddetçe bulunduğumuz asra Türk dünyasının mührünü vuracağımızdan eminiz"

20:14 - Siyaset