?>

Garanti BBVA’dan 125 milyon ABD doları tutarında sürdürülebilir sermaye benzeri tahvil ihracı

Garanti BBVA, IFC ve DEG konsorsiyumuyla 125 milyon ABD doları tutarında sürdürülebilir sermaye benzeri tahvil ihracını tamamladı. İşlem kapsamında sağlanan...

Ekonomi - 2 saat önce

Garanti BBVA, IFC ve DEG konsorsiyumuyla 125 milyon ABD doları tutarında sürdürülebilir sermaye benzeri tahvil ihracını tamamladı. İşlem kapsamında sağlanan kaynak, Bankanın sermaye yapısını desteklerken mikro işletmeler ve KOBİ’lerin yeşil yatırımlarına ve kadın girişimcilerin finansmana erişimine yönlendirilecek.
Garanti BBVA, IFC ve DEG konsorsiyumuyla gerçekleştirdiği 125 milyon ABD doları tutarındaki, 5. yıldan itibaren geri çağırma opsiyonu haiz, 10 yıl vadeli sürdürülebilir sermaye benzeri tahvil (Tier II) ihracını tamamladı. İşlem, Bankanın uluslararası finans kuruluşlarıyla stratejik iş birliklerinde önemli bir yer tutuyor. Uzun yıllar sonra gerçekleştirilen sermaye benzeri tahvil ihracı, Bankanın bu alandaki çalışmalarında farklı bir finansman modeli olarak konumlanıyor.
İşlem kapsamında sağlanan kaynak, Bankanın sermaye yapısını destekleyecek. Kaynakların sürdürülebilir finansman kapsamında yeşil ve sosyal yatırımlara yönlendirilmesi planlanıyor.
Yeşil finansman kapsamında mikro işletmeler ve KOBİ’lerin elektrikli araç, enerji verimli ekipman ve teknolojiler ile diğer uygun yeşil yatırımlarının finansmanı desteklenecek. Böylece işletmelerin yeşil dönüşüm yatırımlarına yönelik finansman olanaklarının geliştirilmesi hedefleniyor.
Sosyal finansman kapsamında ise kadın girişimci KOBİ’lerin finansmana erişiminin desteklenmesi planlanıyor.
Garanti BBVA Finans ve Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Atıl Özus işlemle ilgili değerlendirmesinde şu açıklamada bulundu: “Uluslararası finans kuruluşlarıyla uzun yıllara dayanan iş birliklerimizi, bankamızın finansman yapısını güçlendirmenin yanı sıra reel ekonominin ihtiyaçlarına yanıt veren yeni finansman modelleri geliştirmek açısından da önemli görüyoruz. IFC ve DEG konsorsiyumuyla gerçekleştirdiğimiz 125 milyon ABD doları tutarındaki sürdürülebilir sermaye benzeri tahvil ihracı da bu doğrultuda attığımız önemli adımlardan biri. Sermaye yapımızı destekleyen bu kaynakla birlikte, uluslararası kuruluşlarla ilişkilerimizi ve finansman kanallarımızı çeşitlendirmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de farklı yatırımcı ve finans kuruluşlarıyla geliştireceğimiz iş birlikleriyle, bankamızın güçlü finansal yapısını destekleyen ve müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarına yanıt verebilecek yeni finansman imkânları üzerinde çalışmayı sürdüreceğiz.”
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sinem Edige, işlemin Garanti BBVA’nın sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarının önemli bir adımı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Sürdürülebilir finansı, ekonomik dönüşümün finansmanına katkı sağlayan uzun vadeli stratejimizin temel unsurlarından biri olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, bu işlem kapsamında sağladığımız kaynağı mikro işletmeler ve KOBİ'lerin yeşil dönüşüm yatırımlarını ve kadın girişimcilerin finansmana erişimini desteklemek üzere kullanacağız. Bizim için sürdürülebilirlik, yalnızca belirli ürün ve finansman çözümlerinin ötesinde, müşterilerimizin dönüşüm ihtiyaçlarını anlayarak onlara finansman, danışmanlık ve yenilikçi çözümlerle eşlik ettiğimiz bütünsel bir yaklaşım. BBVA Grubu ile birlikte COP31'de Küresel Bankacılık Partneri olarak yer aldığımız bu dönemde, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımıza, bu finansmanla yeni ve çok önemli bulduğumuz bu adımı eklemekten memnuniyet duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde de müşterilerimizin dönüşüm yatırımlarını destekleyen ve sürdürülebilirliğin reel ekonomide hayata geçirilmesine katkı sağlayan çözümlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.”
IFC Orta Doğu, Orta Asya ve Türkiye Finansal Kurumlar Grubu Direktörü Momina Aijazuddin “Bu yatırım, IFC’nin Garanti BBVA ile uzun yıllara dayanan ve önemli etki yaratan iş birliğini daha da ileri taşıyor ve Türkiye’de sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeye yönelik ortak taahhüdümüzü yansıtıyor. Garanti BBVA’nın mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeleri finanse etme kapasitesini güçlendirerek kadın girişimciler için fırsatların genişletilmesine ve enerji dönüşümüne yatırım yapan işletmelerin desteklenmesine katkı sağlıyoruz. Birlikte, işletmelerin daha sürdürülebilir şekilde büyümelerine, rekabet güçlerini artırmalarına ve Türkiye’nin enerji dönüşümüne katkıda bulunmalarına yardımcı oluyoruz.” dedi.
DEG Finansal Kurumlar ve Sermaye Piyasaları Kıdemli Direktörü Gudrun Busch ise “IFC ile birlikte Garanti BBVA’nın Türkiye’deki sürdürülebilir finans hedeflerini desteklemekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Ortak yatırımımız, Banka’nın sermaye yapısını güçlendirirken yeşil mikro, küçük ve orta ölçekli işletme projeleri ile kadın girişimcilerin finansmanını destekliyor. Bu iş birliği, daha kapsayıcı ve dayanıklı bir ekonominin gelişmesine katkı sağlarken, Türkiye’nin düşük karbonlu bir geleceğe geçişini destekliyor ve kalıcı sosyal ve çevresel değer yaratılmasına katkıda bulunuyor.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: (KAHA) Kapsül Haber Ajansı

Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor'dan Köfteci Yusuf'a teşekkür

2026-09-25 12:23 - Bursaspor

Özgür Özel'den Mansur Yavaş'ın istifasına ilk yorum

2026-09-23 15:40 - Gündem

Limon üreticisinde Rusya endişesi

2026-09-23 17:03 - Ekonomi

Binlerce kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı iptal edildi

2026-09-21 16:58 - Gündem

Başkan Enes Çelik: Bursasporluların duruşu bellidir

2026-09-21 12:56 - Bursaspor

Bursaspor Basketbol'a şort ve tribün isim sponsorluğu desteği

2026-09-25 15:58 - Bursaspor

12 ilde yatırım ve fon dolandırıcılığı yapan çeteye operasyon: 20 gözaltı

2026-09-25 16:41 - Gündem

Bursa'da güneşli günlerden sonra yeniden yağmur geliyor!

2026-09-23 17:49 - Bursa

Bursa Mustafakemalpaşa Çayı'nda her yıl yaşanan korkunç manzara yeniden yaşandı

2026-09-23 17:45 - Bursa

Yapay zeka desteğiyle geliştirilen kanser aşısı, tıp dünyasında yankı uyandırdı

2026-09-21 17:42 - Sağlık

İlgili Haberler

Pepsico Türkiye Pazarlama Organizasyonunda Üst Düzey Atamalar

12:09 - Ekonomi

Elite World, Uluslararası İstanbul Fuarı'nda Marka Portföyünü Uluslararası Yatırımcılarla Buluşturdu

11:29 - Ekonomi

TheLifeCo’ya Çifte Ödül

11:50 - Ekonomi

Fon soruşturmasında SPK'nın Başsavcılığa gönderdiği yazı ortaya çıktı

11:45 - Ekonomi

THY'den Güney Avrupa uçuşlarında indirim

11:41 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Girne açıklarında batan geminin ardından 570 metre derinlikte iki kişinin cansız bedeni bulundu

12:18 - Gündem

Bursa'da yaşadığı feci iş kazasının ardından kadınlara umut oluyor!

12:12 - Bursa

Yıldırım Belediyesi'nin hayata geçirdiği 'Bursa Düşünce Okulu' ikinci kez kapılarını açıyor

11:54 - Bursa

Bursa'da 160 kişinin dolandırıldığı kooperatif davası

11:33 - Bursa

Nilüfer Belediyesi Balkan Panayırı renkli görüntülerle sona erdi

11:26 - Bursa