?>

Türkiye'nin coğrafi değerleri Avrupa'da tescil sırasında

TÜRKPATENT, Türkiye'nin coğrafi zenginliklerinin yurt dışında da tanıtılması ve tescili amacıyla çeşitli çalışmalar gerçekleştirirken ülkenin Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret alan ürün sayısı 9'a, başvuru sayısı ise 45'e yükseldi.

Bursa - 3 yıl önce

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, son olarak Antakya künefesinin de AB tarafından tescillenmesiyle Türkiye'nin Avrupa'dan tescilli coğrafi işaret sayısı 9'a ulaştı. Aydın inciri ve kestanesi, Gaziantep baklavası, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı ve Giresun tombul fındığı daha önce tescil edilmişti.
Türkiye'nin AB'nin tescil sırasında bekleyen 45 coğrafi işareti daha bulunuyor.
Bunlardan Kırkağaç kavunu, Demirci hünnabı, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Hopa hamsili ekmeği, Safranbolu safranı, Suruç narı, Manisa sultani çekirdeksiz üzümü ve mesir macunu, Isparta gülyağı, Bursa şeftalisi, Ezine peyniri, Urla sakız enginarı, Rize çayı, Ayaş domatesi, Kilis zeytinyağı, Hüyük çileği, Bingöl balı, Melli inciri, Osmaniye yer fıstığı, Hatay kaytaz böreği, Tarsus sarıulak zeytini ve Silifke yoğurdu için geçen yıldan bugüne AB nezdinde tescil başvurusu yapıldı.
Ayrıca, Afyonkarahisar pastırması ve sucuğu, Antep fıstığı, Kayseri pastırması, mantısı ve sucuğu, İnegöl köftesi, Maraş çöreği, Milas yağlı zeytini, Gaziantep menengiç kahvesi, Tonya tereyağı, Aydın memecik zeytini ve zeytinyağı, Bursa kestane şekeri, Erzurum su böreği, İpsala pirinci, Maraş tarhanası, Araban sarımsağı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit zeytinyağı için tescil başvurusunda bulunulmuştu.
Bunlardan Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit zeytinyağı için tescil onaylarının bu yılın ilk yarısında çıkması bekleniyor.

"Tescilli coğrafi işaret sayısını hızla artıracağız"

TÜRKPATENT Başkanı Cemil Başpınar, kurumun bu yıl tarihinde ilk kez AB'ye doğrudan başvuru yapma yetkisini kullanarak 10 coğrafi işaretli ürünün tescili için toplu başvuruda bulunduğunu söyledi. Başpınar, "Ülkemizin uluslararası düzeyde tescilli coğrafi işaret sayısını hızla artıracağız." dedi.
Kurum, ayrıca, coğrafi işaret konusunda farkındalığın artırılması, tescilli ürünlerin ön plana çıkarılması ve bu alandaki e-ticaret faaliyetlerine destek olunması amacıyla Hepsiburada firmasıyla protokol imzaladı.
Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile coğrafi işaretler için de işbirliğine gidildi. Bu kapsamda TÜRKPATENT'in tescillediği ürünlerin Enstitünün dış temsilcilikleri aracılığıyla yurt dışında tanıtılması, böylece hem ihracat potansiyellerinin artırılması hem de katma değerlerinin yükseltilmesi amaçlanıyor.

​​​​​​​Başvuruda Konya, tescilde Gaziantep önde

Türkiye'de 2002'de 31 olan tescilli coğrafi işaret sayısı geçen yıl sonu itibarıyla 43 kat artışla 1341'e ulaştı.
Geçen yıl en çok coğrafi işaret başvurusu yapan il 37 ile Konya olurken en çok tescil alan il 27 ile Gaziantep olarak kaydedildi.
Geçen yıl ayrıca 39 geleneksel ürün için başvuruda bulunuldu. Bu ürünler TÜRKPATENT tarafından değerlendiriliyor.
Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı, coğrafi kaynak belirtmek, geleneksel bilgi ve kültürel değerlerle de şekillenebilen üretim metodunu ve kalitesini garanti etmek, pazarda ürünleri ayırt ederek pazarlama aracı olmak, ürün taklitçiliğiyle mücadele etmek gibi işlevlere sahip bulunuyor.
Bu nedenle diğer sınai mülkiyet haklarından farklı olarak coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı, üreticilere sağladığı hakların yanı sıra yerel üretimin ve kırsal kalkınmanın desteklemesinde önemli rol oynuyor.
Coğrafi işaret tescil ettiren tüzel kişilikler içinde en büyük payı, ticaret ve sanayi odaları alıyor. Belediyeler, ticaret borsaları ve valilikler en fazla tescili bulunan kurumlar olarak ticaret ve sanayi odalarını takip ediyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da hangi şehirden kaç kişi yaşıyor?

2023-03-25 15:23 - Bursa

TGTOF temsilcileri, geleneksel Türk okçuluğunu yaygınlaştırmak için çalışıyor

2023-03-30 13:15 - Bursa

Tanesi on liradan satılıyor

2023-03-26 11:14 - Gündem

Bursa, dünyanın önde gelen astronotlarını ağırlayacak

2023-03-24 12:24 - Bursa

A Milli Futbol Takımı'nın Bursa'da oynadığı maçların istatistiği

2023-03-27 10:19 - Bursa

Gazeteci Erkan Tan'ın acı günü: Hikmet Tan hayatını kaybetti

2023-03-30 12:35 - Bursa

Bursa’da 14 yaşındaki hırsız kamerada: Önce para sonra meşrubat çaldı

2023-03-30 14:32 - Bursa

CHP Bursa'nın emek cephesi aday adayı: Süleyman Ayyılmaz

2023-03-24 19:40 - Bursa

Kızılcık Şerbeti'nin Pembe Hanım'ı Bursalı oyuncu Erkan Kolçak Köstendil ile akraba olduğu ortaya çıktı

2023-03-27 11:53 - Bursa

Kızılcık Şerbeti’nde Nursema isyan etti, ortalık fena karıştı!

2023-03-25 09:01 - Magazin

İlgili Haberler

TFF 2. Lig: Karacabey Belediyespor: 1 - MKE Ankaragücü: 4

20:59 - Bursa

Yeni Parti Nilüfer’de protesto oylu seçim

20:51 - Bursa

Gemlik'te Uçurtma Şenliği'ne yoğun ilgi

21:24 - Bursa

"Bursa'nın konut ihtiyacı uzun vadeli planlanmalı"

21:13 - Bursa

Milli maç heyecanı şehre yayılıyor!

21:07 - Bursa

Günün Manşetleri

Mustafa Sandal’ın eşi Melis Sandal’ın malvarlıklarına tedbir kararı

23:21 - Asayiş

 Fon soruşturmasında firmalara uygulanan malvarlığı tedbirleri kaldırıldı

23:10 - Asayiş

Gaziantep’te feci kaza: 7 kişi yaşamını yitirdi, 13 yaralı var

23:00 - Asayiş

Bilecik’te yangın faciası; baba ve kızı yaşamını yitirdi

22:25 - Asayiş

Milli maç heyecanı şehre yayılıyor!

21:07 - Bursa