?>

Türkiye’de ilk olacak

Gebze Teknik Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi, 3D yazıcı araştırma ve uygulama merkezi kuracak.

Gündem - 10 yıl önce

Geleceğin imalat teknolojisinin milli ve yerli hedefler doğrultusunda geliştirilmesi için Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ve paydaşları harekete geçti. GTÜ Senato Salonunda Gazi Üniversitesi ile imzalanan protokol ile Eklemeli İmalat (3D printing) Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulması için imzalar atıldı. İmza törenine GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan ve her iki üniversite temsilcileri katıldı.
3 YILDA KURULACAK
Yeni nesil imalat teknolojilerinden olan eklemeli imalat (Additive Manufacturing), birçok ince tabakanın üst üste serilerek malzeme eklenmesiyle parça üretiminin yapıldığı bir grup teknolojisi olarak sunuluyor. Gazi Üniversitesi öncülüğünde T.C. Kalkınma Bakanlığı’na önerilen altyapı projesi ile geleceğin imalat teknolojisi olarak nitelendirilen bu alanda ülkemizin rekabet gücünü artırması, ilgili teknolojik gelişmeleri sağlaması ve katma değeri yüksek özgün teknolojik ürün ve bilgi üretilmesini amaçlayan Eklemeli İmalat (3D printing) Teknolojilerı Araştırma Ve Uygulama Merkezinin 3 yılda kurulması planlanıyor. Ayrıca kurulan yurt dışı akademik işbirlikleri sayesinde, Avrupa Birliği çerçeve programlarına ve ikili işbirliği programlarına özellikle bu konuda ortak araştırma projelerinin hazırlanması ve ortak doktora derecesi verilebilmesini sağlayacak eğitim-araştırma alt yapısının oluşturulması hedefleniyor.
MİLLİ BEKLENTİLER KARŞILANACAK
Bu kapsamda projenin ülke hedefleri ile uyumlu şekilde sürdürülebilmesi amacıyla araştırma merkezinin kurulumunda ve altyapıyı oluşturacak ekipman seçiminde, başta ülkemiz havacılık ve savunma sanayiinin ihtiyaçları olmak üzere merkezin kurulacağı bölgedeki organize sanayi bölgelerindeki (TOSB, TAYSAD, GOSB) kuruluşların üretim/ekipman beklentileri dikkate alınacak. Araştırma merkezi kurulduktan sonra, projeyi destekleyen kuruluşların beklentileri ve bölgedeki (Gebze; GOSB, TAYSAD, TOSB, Kocaeli; Otomotiv yan sanayi, İstanbul; Makina İmalat Sektörü, Bursa; Otomotiv Sektörü gibi) makina imalat sektöründeki firmaların potansiyelleri de dikkate alınarak havacılık ve savunma sektörü ile makina imalat sektörüne yönelik özgün tasarımların geliştirilmesi ve parça üretimlerinin yapılabilir hale gelmesinin sağlanabilmesi hedefleniyor.
PROJE PAYDAŞLARI
GTÜ ve Gazi Üniversitesi dışında projede yer alan diğer paydaşlardan oluşan proje kurulu içinde TC. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), Teknopark İstanbul A.Ş. (Teknopark İstanbul), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Gebze Teknik Üniversitesi (GTO), İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ), ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Aselsan), TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), ROKETSAN A.Ş. (ROKETSAN), FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. (FNSS) yer alıyor.

(İHA)

Haftanın Öne Çıkanları

Beşizlerin bakımı Seyhanlar Market’e emanet…

2016-11-11 19:35 - Bursa

Mudanya iskelesi tümüyle Büyükşehir’in

2016-11-10 17:21 - Bursa

Bursa Zoo 18 yaşında

2016-11-10 20:14 - Bursa

O seferler iptal edildi!

2016-11-08 19:25 - Gündem

43.Pantene Altın Kelebek Ödülleri sahiplerini buldu

2016-11-14 11:32 - Magazin

Kerimcan'ın ablası Bursa'da...

2016-11-08 12:10 - Magazin

“İnme bir anda meydana gelebilir”

2016-11-10 16:42 - Sağlık

Akaryakıtta 2016 yılı hareketli geçiyor

2016-11-11 18:47 - Ekonomi

Hülya Avşar'ın yeni saç stili

2016-11-11 12:59 - Magazin

Lösemi hastası çocuklar moral buldu

2016-11-11 13:17 - Sağlık

İlgili Haberler

Marmara Denizi'nde deprem

23:02 - Gündem

Suna’nın Kızları Beş Yılda 22 Binden Fazla Çocuğa Ulaştı

22:12 - Gündem

Ayça Ay'dan Dikkat Çeken Çıkış: "Ne Güzel Giyinmiş Değil Ne Güzel Hissettirdi Denmeli"

22:09 - Gündem

Klasik otomobiller Bodrum sokaklarını renklendirdi

20:40 - Gündem

İSKİ'den Altyapıya Kasıtlı Müdahale Sonrası “İhbar” Çağrısı

19:55 - Gündem

Günün Manşetleri

Marmara Denizi'nde deprem

23:02 - Gündem

Kartal'da hastanenin çatısında yangın; hastalar tahliye edildi

20:52 - Asayiş

Kahramanmaraş merkezli DEAŞ operasyonunda 22 kişi tutuklandı

20:17 - Asayiş

Eyüpsultan Belediyesi'nde seçimi CHP'nin adayı Cafer Parlak kazandı

19:31 - Siyaset

Büyükşehir'den afetlere hazırlıkta gönüllülere destek

18:24 - Bursa