?>

2 yaş altı çocukları olan dikkat!

Kış aylarında artan solunum yolu enfeksiyonları arasında bocavirüs de yer almaya başladı. Uzmanlar, özellikle 2 yaş altı çocuklarda ağır zatürreye neden olabilen virüsün, hızlı nefes alma, öksürük ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterdiğine dikkat çekiyor.

Sağlık - 5 ay önce

Havaların soğuk seyrettiği şu günlerde solunum yolu enfeksiyonları da artış gösteriyor. Önlem alınmaması durumunda ölüme kadar uzanan rahatsızlık olan bocavirüse karşı uzmanlardan uyarı geldi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Metin Akcan, "Bocavirüs aslında yeni bir virüs değil, daha önceden de bildiğimiz bir virüs. Bir solunum yolu patojenidir. Özellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda, üst solunum yolu enfeksiyonundan başlamak üzere, ağır zatürreye kadar klinik bulgularla bize gelebiliyor. Diğer solunum yolu patojenlere benzer; ateş, öksürük, burun akıntısı, halsizlik. Onun dışında, zatürreye ilerlediyse, hızlı nefes alıp verme, nefes alıp vermekte zorlanma gibi bulgularla bize gelebiliyorlar" dedi.
"2 yaşın altındaki çocuklarda, ölümle sonuçlanabilir"Bocavirüsü, direkt normal testlerle tanıyamadıklarını anlatan Doç. Dr. Özge Metin Akcan, "PISA dediğimiz ayrıntılı moleküler testlerimizle tanıyabiliyoruz. Diğer solunum yolu virüsüne benzer şekilde, yine ortam havalandırması, öksürürken dikkat edilmesi, ellerin yıkanması gibi önlemlerin alınması gerekiyor. Spesifik tedavisi yok, yani özel bir tedavisi yok. Bir destek tedavisi vermemiz gerekiyor. Hasta kötüyse, yatırmamız gerekiyor ve yatırdıktan sonra da solunum desteğini sağlamamız gerekiyor. Sıvı alamıyorsa, beslenemiyorsa, bunların desteğini sağlamamız gerekiyor. 2 yaşın altındaki çocuklarda, özellikle ağırsa solunum yolu enfeksiyonu, hatta ölümle sonuçlanabilen solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Diğer virüsler de aslında benzer şekilde kliniklere sebep olabiliyor ama özellikle bu bocavirüs dedirtecek bir klinik tablomuz yok; dediğimiz gibi, biz bunları ayrıntılı solunum tetkikleri alıp öyle değerlendiriyoruz ve diğer hastalarda da benzer şekilde yaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı."Bulaşıcı bir rahatsızlık"Doç. Dr. Özge Metin Akcan, "Kış aylarında, aslında pik yapıyor; diğer solunum yolu virüsleri gibi ama kış aylarında, artan bir yük söz konusu, diğer virüslerle beraber bu virüs dolaşımı söz konusu ve bu bulaşıcı bir rahatsızlık. Özellikle ne zaman bulaşıyor, öksürdüğümüz zaman, etrafa yayılan damlacık yoluyla, yine ellerimizle direkt bir yere dokunduğumuz zaman, oradan yine alabiliyorlar" diye konuştu.

https://www.turkhaber.com/haber/elma-parcasi-genc-kadini-hayattan-kopardi-4131471.html

Haftanın Öne Çıkanları

MKE BORAN'a uluslararası ilgi artıyor

2026-01-11 13:25 - Teknoloji

'Robotik barista' iş başında

2026-01-10 13:44 - Teknoloji

Bursalıların tepkisini çeken su faturalarındaki artışa BUSKİ'den açıklama

2026-01-11 16:17 - Bursa

Yüz felcinde kritik olan ilk saatler

2026-01-11 13:36 - Sağlık

2 yaş altı çocukları olan dikkat!

2026-01-14 10:26 - Sağlık

65 yaş üstüne grip uyarısı

2026-01-11 10:02 - Sağlık

Bursalılar dikkat! Meteoroloji hava tahmin raporunu yeniledi

2026-01-11 17:21 - Bursa

Bursaspor'dan bir transfer daha !

2026-01-07 15:43 - Bursaspor

Saç ekim merkezinde fenalaşan şahıs hayatını kaybetti

2026-01-08 18:39 - Sağlık

Şanlıurfa’da 10 santimetrelik böbrek kisti kapalı yöntemle alındı

2026-01-08 11:29 - Sağlık

İlgili Haberler

Yaz aylarında artan enfeksiyonlara dikkat

18:38 - Sağlık

Ağrı ve işitme kaybı nedeniyle hastaneye gitti, kulağından Japon böceği çıktı

18:04 - Sağlık

Yeni Nesil Radyoterapi ile Sağlıklı Dokular Daha Fazla Korunuyor

09:04 - Sağlık

Bahar alerjisi mi, enfeksiyon mu? Uzmanından mevsimsel kabusa karşı uyarılar

18:52 - Sağlık

Beyşehir’de KKKA şüphesiyle bir kişi hayatını kaybetti

22:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

NATO üyesi 32 ülkenin lideri Ankara’da buluşacak

21:10 - Gündem

Valilik kararı: Bursa'da ormanlık alanlara girişlere yasak geldi

18:56 - Bursa

Bursa'nın 5 günlük hava tahmin raporu

17:38 - Bursa

12'nci Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonu'nda

17:22 - Gündem

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir: Bütün seçenekler masada

16:44 - Gündem