?>

Bursa'da gökkuşağı büyüledi

Bursa’da, gece yağan sağanak yağmurun ardından sabah saatlerinde oluşan gökkuşağı renkli görüntüler oluşturdu.

Bursa - 11 yıl önce

Güneşin kısa süreli yüzünü göstermesiyle Bursa semalarında ortaya çıkan rengarenk görüntü izleyenleri büyüledi.

İşe gitmek için dışarı çıkan insanlar, gökkuşağı sürprizi ile karşılaştı. Gökkuşağını uzun süre izleyen Bursalılar, oluşan renkli görüntüyü fotoğraflamaya çalıştı.

Gökkuşağı yaklaşık 10 dakika kaldıktan sonra kayboldu.

GÖKKUŞAĞI NEDİR? NASIL OLUŞUR?
Gökkuşağı, güneş ışınlarının yağmur damlalarında veya sis bulutlarında yansıması ve kırılmasıyla meydana gelen ve ışık tayfı renklerinin bir yay şeklinde göründüğü meteorolojik bir olaydır. Gökkuşağında görülen yedi renk; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mordur.
Tipik bir gök kuşağı kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor renklerinden meydana gelen bir renk sırasına sahip bir veya daha fazla aynı merkezli arklardan ibarettir. En çok rastlanan çeşidi ilkel (birinci) gökkuşağıdır. Bu çeşidin merkez açısı 42° civarındadır ve kırmızı renk dış tarafa, mor renk iç tarafa isabet eder. Bazen ışığı daha zayıf merkez açısı 50° civarında olan tali (ikinci) gökkuşağına da rastlanır. Güneşin ufuktan yüksekliği 52 dereceyi geçerse gökkuşağı oluşmaz, 42,5 derecenin üzerinde olursa gökkuşağı görülmez. Bunda renk dizilişi diğerinin tersidir. Bunların haricinde sadece dar kırmızı veya kırmızı-yeşil renk bantlarından müteşekkil küçük kuşaklar da görülür ve bunlar birinci gökkuşaklarının iç tarafında ve ikincilerin dış tarafında bulunurlar. Gökkuşakları; ışık ışınlarının yağmur damlaları ve sis tanecikleri tarafından kırılması, yansıtılması ve dağıtılması ile meydana gelir. Büyük damlaların meydana getirdiği kuşaklar en parlak ve renk ayrılması en belirgin olanlarıdır. Küçük yağmur damlalarının meydana getirdiği kuşaklar ise daha zayıf ve daha geniş olurlar. Bunun en tipik örneği sis kuşağı olarak da isimlendirilen ve sis bulutu veya buğusu tarafından meydana getirilen beyaz kuşaklardır.
− Genellikle yarım çember olarak gözükmelerine karşın, bir dağ tepesinden veya uçaktan bakıldığında, gökkuşağı konisi olarak adlandırılan çember şeklinde görülebilir.
− Gökkuşağının olabilmesi için gökyüzünde güneş olmalıdır. Gökkuşaklarının sık göründüğü zaman ikindiye doğru özellikle sağanak yağışların geçmesinden sonraki zamandır. Gökkuşağı daima güneşin tam karşısında olan kısımdadır. Gökkuşağını görebilmek için güneşe arkamızı dönmemiz gerekmektedir.
Haftanın Öne Çıkanları

Polat'ın montu olay oldu!

2015-11-20 14:27 - Magazin

Hamdi Alkan: 34 beden olacağım

2015-11-25 12:37 - Magazin

150 bin kişi BUSMEK ile meslek sahibi oldu

2015-11-23 10:24 - Bursa'nın Öncüleri

Bursaspor parkına ‘Timsah’ heykeli

2015-11-26 17:06 - Bursaspor

Bursa Blok Mermer Fuarı kapılarını açtı

2015-11-25 17:44 - Bursa

MMO Bursa şubesinde Çağdaş Grup adaylarını belirledi

2015-11-23 14:05 - Bursa

Bursa'nın ödüllü yel değirmeni...

2015-11-20 15:54 - Bursa

Beyaz'ın 'Psikopat' karakteri geri döndü!

2015-11-26 16:15 - Magazin

Bursa'da gökkuşağı büyüledi

2015-11-27 11:34 - Bursa

12 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismara 16 yıl hapis!

2015-11-22 21:14 - Asayiş

İlgili Haberler

Göçmen kaçakçılığı operasyonu; 11 şüpheli, 65 yabancı uyruklu!

18:46 - Bursa

Emeklilere siber suçlara karşı farkındalık eğitimi

18:37 - Bursa

Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Biba: Gençlerimize yönelik çalışmaları destekliyoruz

17:58 - Bursa

11 kişinin öldüğü kazada otobüs ve TIR’ın şoförü tutuklandı

17:53 - Bursa

İnegöl'de trafik denetimleri

17:39 - Bursa

Günün Manşetleri

Pancar tarlasında katliam! Silahlı kavgada aynı aileden 4 kişi yaşamını yitirdi

19:18 - Asayiş

Birlikte yaşadığı kadını boğmadan önce üzerine kaynar su dökmüş

19:05 - Asayiş

Göçmen kaçakçılığı operasyonu; 11 şüpheli, 65 yabancı uyruklu!

18:46 - Bursa

Emeklilere siber suçlara karşı farkındalık eğitimi

18:37 - Bursa

Manisa'da yaşanan feci kaza sonrası Bursa Büyükşehir AKOM'dan destek

17:31 - Bursa