?>

Kent Konseyi’nde Bursa’nın fethi kutlandı

Kent Konseyi tarafından Bursa’nın fethinin 691. yıldönümü kutlandı.

Bursa - 9 yıl önce

Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu ve Ressamlar Çalışma Grubu tarafından Bursa’nın fethinin 691. yıldönümü münasebetiyle konferans ve resim sergisi düzenlendi.
Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim, Bursa’nın fethiyle nelerin kazanıldığı konusunda bilgiler verdi. 1299’da Osmangazi’nin devletini kurmasıyla beraber ilk etapta İznik’in hedefte olduğunu, İstanbul’dan gelen Bizans ordusunu, daha sonra üzerine gelen tekfurlar ordusunu bozguna uğrattığını anlatan Sezai Sevim, Kestel’i aldıktan sonra 1302’den 1326’ya kadar Bursa’yı kuşattığını, Osmangazi’nin ömrünün Bursa’nın fethini görmeye yetmediğini belirtti. Bursa’nın 1326’da, İznik’in 1331 fethedildiğini belirten Sevim, Bursa tekfurunun kaleyi teslim edeceğini söylemesiyle Orhangazi’nin Pınarbaşı Mezarlığı önünde otağını kurarak şehri teslim aldığını anlattı.
Bursa’yı yönetimin merkezi yaptığını dile getiren Sevim, “Fethin bir nişanesi olarak bugün türbelerinin bulunduğu kiliseyi camiye çevirdi. Osmangazi vefat edince vasiyeti üzerine kilisenin şapel tarafına defnedildi. İbni Batuta 1333’te Bursa’ya gelmiş. ‘O camide cuma namazı kıldım’ diyor. 1. Murad, vefat eden babası Orhangazi’yi de kiliseden camiye çevrilen binanın ana kubbesinin altına defnetti. Bu yüzden yeni bir cami ihtiyaç olunca Şahadet Camii’ni inşa ettirdi. Bir süre sonra nüfusa bu cami yetersiz kalınca Yıldırım Beyazıd da Ulu Cami’yi inşa ettirdi. Böylece şehir surların dışına taşınmış oldu” dedi.Devletin ekonomik hayatının da insanların yoğun olduğu Ulu Cami çevresinde oluştuğunu ifade eden Sevim, bedestenin bu yüzden camiye yakın inşa edildiğini söyleyerek, bu ekonomik hayatın devlet etkisiyle değil halk eliyle oluştuğunu belirtti. O dönemde Ulu Cami, Bedesten ve Kapan Han’ın önemli olduğunu ifade eden Sevim, fotoğrafla yaptığı sunumda o dönemde şehrin yapısını, iktisadi hayatını, önemli yapıları anlattı.
Bursa’nın Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmasına rağmen başkentliğin en önemli işareti olan saraydan gösterebilecek en ufak bir işaret olmadığına dikkat çeken Sevim, “Dünyanın en önemli devletlerinden Osmanlı’ya başkentlik yaptığınızı yabancı birine anlatsanız inandırıcı olmanız zor. Hala Bursa’da sarayı ortaya çıkarmak için uğraşıyoruz. Ancak mümkün olmadı. Bugün bizim bildiğimiz yeni sarayı 1. Murad yaptırdı. Bugünkü Şahadet Cami’sinin karşısındaki Orduevi’nin olduğu yerdedir. Kayıtlara göre Orhangazi yeni bir saray yaptırmamış. O zaman Orhangazi’nin Bizans’tan kalma saray niyetiyle kullandığı binalar neredeydi? Tek seçenek tekfurların kullandığı konaklar kalıyor. Bu konakların olabileceği en uygun yer de bugünkü Devlet Hastanesi’nin olduğu alan ve önündeki çamlık bölge gibi görünüyor” diye konuştu.
Daha sonra davetliler Ressamlar Çalışma Grubu tarafından açılan resim sergisini gezdi.

İHA

Haftanın Öne Çıkanları

"Kampüsistan"ın Yeşim'i Göksun Çam'ın şok değişimi

2017-04-04 23:03 - Magazin

Ünlü komedyen bakın ne paylaştı?

2017-04-06 16:23 - Magazin

Özge Özpirinçci diziye bu sahne ile başladı!

2017-04-06 13:35 - Magazin

Samsung Note 8 ne zaman çıkıyor?

2017-04-10 12:06 - Teknoloji

15. Kalite ve Başarı Sempozyumu süreci başladı

2017-04-11 15:35 - Ekonomi

Ankaragücü tribünlerinden duygulandıran paylaşım

2017-04-10 12:49 - Bursaspor

Şok iddia! Yoğurt kanser ediyor...

2017-04-04 19:11 - Sağlık

Gemlik Körfezi’nde Ceceli rüzgârı esti

2017-04-10 14:33 - Magazin

Hanife itiraf etti: "Sevgilim var..."

2017-04-04 19:15 - Magazin

Karacabey'de çiftçilere uygulamalı eğitim

2017-04-06 18:49 - Ekonomi

İlgili Haberler

Nilüfer Belediyesi'nden Hollanda’da kooperatifçilik incelemesi

09:19 - Bursa

Bursa için 5 günlük hava durumu

22:06 - Bursa

Bursa'da bir aileyi yıkan olay! Eve girince cansız bedenini buldular

18:24 - Bursa

AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala: Türkiye'yi karıştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar

17:54 - Bursa

Nilüfer’de sağlık hizmeti mahallelere taşınıyor

17:42 - Bursa

Günün Manşetleri

Nilüfer Belediyesi'nden Hollanda’da kooperatifçilik incelemesi

09:19 - Bursa

75 yaşındaki adama 30 yaşındaki kadından büyük oyun!

09:05 - Gündem

Anaokuluna 4 mermi

08:57 - Gündem

15 yaş altına sosyal medya yasağı Resmi Gazete’de

08:26 - Gündem

Kademeli Emeklilikte Yeni Beklenti

08:07 - YAZARLAR