?>

MASAK'ta FETÖ yapılanmasına ilişkin soruşturma: 3 şüpheli tutuklandı

'Siyasal veya Askeri Casusluk' soruşturmasında, MASAK’ın Entegre Mali İstihbarat Sistemi’ne yönelik yetkisiz işlemlerle ilgili, FETÖ / PDY’nin mahrem yapılanmasıyla bağlantılı kişi ve şirketlerin etkili olduğuna dair bulgulara ulaşıldı.

Gündem - 3 saat önce

Sistem üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yakınları ve bazı bakanlara ilişkin sorgulamalar yapıldığı belirlenirken, İstanbul merkezli ve Ankara’da düzenlenen operasyonda 6 kişi gözaltına alındı. 16 şüphelinin yurt dışında olduğu belirlendi. Şüphelilerden eski MASAK başkanının da aralarında bulunduğu 3 şüpheli tutuklanırken 3 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'Siyasal veya Askeri Casusluk' suçundan yürütülen soruşturma kapsamında, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığında kullanılan Entegre Mali İstihbarat Sistemi’ne yönelik yetkisiz işlemler ile sistem kayıtlarının güvenliğine ilişkin incelemeler yapıldı. İncelemelerde 2012-2018 yılları arasında MASAK’ın dijital altyapısının geliştirilmesi ve sürdürülmesi süreçlerinde FETÖ/PDY’nin mahrem yapılanmasıyla bağlantılı kişi ve şirketlerin etkili olduğuna ilişkin bulgulara ulaşıldı. İncelemelerde, EMİS yazılımının 2012 yılından itibaren AGMLAB A.Ş. tarafından geliştirildiği, bu şirket ile MRD A.Ş. ve 667 sayılı KHK kapsamında kapatılan Barış Ata A.Ş. arasında ortaklık ve yönetim ilişkileri bulunduğu belirlendi. Şirketlerin bazı ortaklarının FETÖ/PDY’nin askeri, bilişim, savunma sanayii ve Jandarma mahrem yapılanmalarında sorumlu düzeyde faaliyet gösterdiklerine ilişkin tespitler yapıldı. Bu kişilerin önemli bir bölümünün, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde veya sonrasında yurt dışına çıktıkları belirlendi. EMİS üzerinde yapılan teknik incelemelerde, Siyasi Nüfuz Sahibi Kişiler Listesi’ne (PEP) ilişkin sistemin devre dışı bırakılmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yakınları ve bazı bakanlara ilişkin sorgulamaların gerçekleştirildiği tespit edildi. Bazı sistem kayıtları ve veri alanlarında ise sonradan müdahale edilmiş olabileceğine ilişkin bulgular bulundu. Ayrıca yönetici yetkisine sahip kullanıcıların işlemlerinin geriye dönük denetlenmesini sağlayacak log kayıtlarının tutulmadığı belirlendi.

4 ŞÜPHELİ HAKKINDA TUTUKLAMA TALEP EDİLDİ

22 şüphelinin bulunduğu soruşturma kapsamında, bugün İstanbul merkezli olarak Ankara’da da 11 şüpheliye yönelik eş zamanlı operasyon düzenlendi. Aralarında olay tarihinde MASAK Daire Başkan yardımcısı olarak görev yapan İnönü Akgün Alp'in de aralarında bulunduğu 6 şüpheli gözaltına alındı. 16 şüphelinin yurt dışında olduğu belirlendi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden İnönü Akgün Alp, Eda Aydoğan, Güner Eke, Zehra yılmaz tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 2 şüpheli hakkında ise adli kontrol tedbiri talep edildi.

ESKİ MASAK BAŞKANI TUTUKLANDI

İnönü Akgün Alp, Eda Aydoğan, Güner Eke sevk edildikleri hakimlikçe tutuklanırken, 3 şüpheli ise adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.

ESKİ MASAK BAŞKANLARI İFADE VERDİ

Öte yandan, 2009-2014 yılları arasında MASAK Başkanı olarak görev yapan Mürsel Ali Kaptan, 2014-2016 yılları arasında MASAK Başkanlığı görevi yapan İbrahim Hakkı Polat ve 2016-2019 yılları arasında MASAK Başkanlığı yapan Osman Dereli’nin de ifadeleri alındı. (DHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor'dan Köfteci Yusuf'a teşekkür

2026-09-25 12:23 - Bursaspor

Özgür Özel'den Mansur Yavaş'ın istifasına ilk yorum

2026-09-23 15:40 - Gündem

Limon üreticisinde Rusya endişesi

2026-09-23 17:03 - Ekonomi

Bursaspor Basketbol'a şort ve tribün isim sponsorluğu desteği

2026-09-25 15:58 - Bursaspor

12 ilde yatırım ve fon dolandırıcılığı yapan çeteye operasyon: 20 gözaltı

2026-09-25 16:41 - Gündem

Bursa'da güneşli günlerden sonra yeniden yağmur geliyor!

2026-09-23 17:49 - Bursa

Bursa Mustafakemalpaşa Çayı'nda her yıl yaşanan korkunç manzara yeniden yaşandı

2026-09-23 17:45 - Bursa

Yapay zeka desteğiyle geliştirilen kanser aşısı, tıp dünyasında yankı uyandırdı

2026-09-21 17:42 - Sağlık

42 ülkeden 640 organize suç örgütü lideri veya üyesi Türkiye’ye getirildi

2026-09-26 12:05 - Gündem

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba: İtfaiye alanında Türkiye'ye örnek olacağız

2026-09-25 16:24 - Bursa

İlgili Haberler

Sakarya’da heyelan ve taşkınlar yaşandı

17:59 - Gündem

İstanbul’da Kuvvetli Yağışlar Devam Edecek

18:08 - Gündem

Korkunç kazada 2 kişi hayatını kaybetti

17:42 - Gündem

Komandolardan 'Deniz Hücum Harekatı Eğitimi'

17:39 - Gündem

Maganda kurşunuyla hayatını kaybeden uzman çavuş toprağa verildi

16:41 - Gündem

Günün Manşetleri

Bursaspor Başkanı Çelik’ten Bilal Erdoğan’a özel forma

19:51 - Bursaspor

Polisten kaçarken yanlarındaki tabancayı çocuklara saklattılar!

18:55 - Asayiş

Eşi tarafından bıçaklanan 6 çocuk annesi 23 gün sonra hayatını kaybetti

18:36 - Asayiş

Bursa'da yağmurlu günler devam edecek

17:50 - Bursa

MASAK'ta FETÖ yapılanmasına ilişkin soruşturma: 3 şüpheli tutuklandı

17:34 - Gündem