?>

Siirt Tillo’da ’ışık hadisesi’ yağmurlu hava nedeniyle gerçekleşmedi

)-siirt'in tillo ilçesinde ibrahim hakkı hazretleri'nin yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının ismail fakirullah hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi, havanın yağmurlu olması nedeniyle izlenilemedi.

Yaşam - 2 yıl önce

Siirt’in Tillo ilçesinde İbrahim Hakkı Hazretleri’nin yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucunu aydınlatması hadisesi, havanın yağmurlu olması nedeniyle izlenemedi.

Siirt’in Tillo ilçesinde 260 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri’nin yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucunu aydınlatması hadisesi, yağmurlu hava nedeniyle izlenemedi. Valilik himayelerinde Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesi tarafından düzenlenen programda sabah namazında vatandaşlar ilçede bir araya geldi. Saat 06.25 sularında ilçe meydanında yapılması planlanan program, olumsuz hava şartları nedeniyle Tillo Belediyesi Konferans Salonu’na alındı. Programda İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hayatı ve hadiseyi anlatan belgesel izlenerek, Kur’an-ı Kerim okundu ve ilahiler seslendirildi.

Programa Vali Kemal Kızılkaya, Vali Yardımcısı Şeyma Aktaş Semiz, Tillo Kaymakamı Mehmet Ali Semiz, Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın, İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, İl Müftüsü Şakir Pinal ve vatandaşlar katıldı. Işık hadisesi nedir?

Siirt’in Tillo ilçesinde hocası İsmail Fakirullah’ın 1734’te vefatının ardından çok üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri, "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?" diyerek arayışa girip, hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo’nun yaklaşık 3 kilometre uzağında tepe üzerinde taş duvar yaptı. Her yıl ekinokslarda doğan güneşin duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri’nin kabrinin başucuna yansıyor. 1960’lı yıllarda yapılan restorasyonda pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale geldi. 2011’de farklı üniversitelerden bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılması ile ışık hadisesi tekrar izlenmeye başlandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Türk firmaları SİMEXPO çatısında Alimentaria Barcelona fuarına katıldı

2024-03-20 14:58 - Ekonomi

Siirt Tillo’da ’ışık hadisesi’ yağmurlu hava nedeniyle gerçekleşmedi

2024-03-21 09:58 - Yaşam

Bursa’da Atatürk Kapalı Spor Salonu’nun temeli atıldı

2024-03-14 17:44 - Bursa

Ali Sirmen hayatını kaybetti

2024-03-17 14:58 - Gündem

Nilüfer’in 7. Kütüphanesi ‘Koza Kütüphane’ açıldı

2024-03-15 14:16 - Bursa

Fidyekızık Aile Sağlık Merkezi hizmete açıldı

2024-03-20 10:30 - Gündem

Çekmeköy Merkez Mahallesi’nde Aile Sağlığı Merkezi hizmete açıldı

2024-03-20 16:46 - Gündem

Son 15 yılda askeri uçak kazalarında 7’si pilot 8 askeri personel şehit oldu

2024-03-14 17:52 - Asayiş

Bursa Osmangazi Belediyesi'nden Türkiye’de bir ilk

2024-03-19 16:11 - Bursa

Şadi Özdemir Nilüfer için projelerini açıkladı

2024-03-16 22:32 - Bursa

İlgili Haberler

Popüler kıyıların dışında; Türkiye coğrafyasında alternatif deniz sporları rotası

14:51 - Yaşam

Antalya'da hissedilen sıcaklık 47 dereceye ulaştı

14:29 - Yaşam

Yaz Tatilinde Dengeli Plan Önemli!

11:24 - Yaşam

Van Gölü üzerinde şimşek şöleni

05:50 - Yaşam

Büyükşehir’den Gürsu’da dere ıslahı ve kanalizasyon hatları tamamlandı

16:58 - Yaşam

Günün Manşetleri

Bursa'da öğretmenler hakemlere saldırdı

14:19 - Bursa

Bursa Yıldırım'da sokaklar çocuklar için dönüşüyor

14:07 - Bursa

Osmangazi'de minik öğrenciler karnelerini Başkan Erkan Aydın'dan aldı

13:56 - Bursa

Bursa Kozahan'ın bitmeyen sorunu!

13:34 - Bursa

LGS sonuçlarının açıklanacağı tarih belli oldu

13:11 - Eğitim