?>

"Terörden temizlenen bölgelere yaklaşık 370 bin kişi dönüş yaptı”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Gaziantep’te katıldığı programda yaptığı konuşmada, Suriye’de terörden temizlenen bölgelere Türkiye’den yaklaşık 370 bin kişinin geri dönüş yaptığını söyledi.

Siyaset - 7 yıl önce

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep’te bir otelde düzenlenen ’Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu’na katıldı. Programda konuşan Oktay, Suriye’de çözüm isteyen bütün ülkelerin güvenli bölgeye destek vermesi gerektiğinin altını çizerek, Suriye’de oluşturulan güvenli bölgeye yaklaşık 370 bin kişinin geri döndüğünü kaydetti. Barış Pınarı Harekatı’yla oluşturulan güvenli bölgeye 1 milyon kişinin daha dönmesinin hedeflendiğini belirten Oktay, şunları kaydetti:"Burada güvenlik, sağlık ve eğitim başta olmak üzere; barınma, yol, su, elektrik dahil tüm yerel yönetim hizmetlerini, hiçbir ayrım yapmadan Suriyelilerin kullanımına sunuyoruz. Ayrıca bölgenin yönetimi yerel halk tarafından belirlenen mahalli meclisler tarafından idare edilmektedir. Terörden temizlenen bölgelere ülkemizden yaklaşık 370 bin kişi geri dönüş yapmıştır. Güvenli bölgenin yapısına ilişkin üzerinde çalıştığımız taslak planda 5 bin nüfuslu 140 adet köy ile 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluşan yerleşim alanı bulunmaktadır. 200 bin civarında konutun da Barış Pınarı Harekatı bölgesinde inşa edilmesi öngörülmektedir. Okullar, hastaneler, sanayi siteleri, ibadet yerleri, yeşil alanlar, yol, su ve elektrik altyapısı da bu planlamanın içerisindedir. Buradan, bölgede istikrar ve huzur isteyen tüm tarafları güvenli bölgenin yapılanmasına destek vermeye davet ediyorum. Suriye’deki insani krizin sonlanmasını samimiyetle isteyen herkes güvenli bölge konusunda elini taşın altına koymalıdır. Biz kimin ne dediğine, ne kadar destek verdiğine bakmadan barış koridorunu hayata geçirmekte kararlıyız. Bunu Arap, Kürt, Türk, Yezidi, Keldani; her kökenden kardeşlerimiz için yapacağız. Bizim mücadelemiz ülkemize musallat olmuş terör belasını kaynağında yok etmek içindir. Gaziantep’te Karşıyaka Polis Merkezinin önünde bombalı araç saldırısı yaparak 12 vatandaşımızı şehit edenler bunlardır."
“YPG/PKK, KÜRTLERİN TEMSİLCİSİ DEĞİL”Terör örgütü YPG/PKK’nın Kürtlerin temsilcisi olmadığını belirten Oktay, "YPG/PKK, Kürtlerin temsilcisi ya da DEAŞ’ın hasmı değil, DEAŞ’tan da tehlikeli bir terör örgütüdür, bu gerçeğin görülmesi lazım. Bölgede terör örgütleri arasında ayrım yapanlar ve Çobanbey, Cerablus gibi güvenli hale getirdiğimiz bölgelerde barışa ateş açanlar bilmeliler ki bilerek veya bilmeyerek terörün değirmenine su taşımaktadırlar. Biz terörün her türlüsüyle Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlı şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle Barış Pınarı Harekatı ve diğer operasyonlarımızda hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.
“8 BUÇUK YILDIR YAPTIĞIMIZ HARCAMA 40 MİLYAR DOLARI AŞMIŞ DURUMDA”Suriyeli sığınmacılara yönelik hizmetler için 8 buçuk yılda 40 milyar dolar harcandığını ifade eden Oktay, "Ancak sığınmacıların bulundukları şehirlere uyum sağlaması sadece belediyelerden beklenemeyecek kadar çok boyutlu ve çok paydaşlı çözümler gerektirmektedir. Suriyeli sığınmacılara yönelik hizmetler için 8,5 yıldır yaptığımız harcama 40 milyar doları aşmış durumda. Buna karşın AB kaynakları 2016 yılından bu yana sadece 3 milyar avroluk destek verebilmiştir. Bu maddi yük, Avrupa Birliği ve Uluslararası Kuruluşların söz verdiği fonları sağlamadığı sürece bir ülkenin tek başına altından kalkabileceği miktarın üzerindedir. Coğrafi yakınlık hiçbir ülkeyi böyle bir trajedinin doğrudan tek sorumlusu ve yüklenicisi yapamaz, yapmamalıdır. Adil yük ve sorumluluk paylaşımı ilkesi çerçevesinde uluslararası toplumdan artık nasihat değil icraat görmek istiyoruz. Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakatı imzalayan tüm taraflar artık ’ne olması gerekir’ değil ’nasıl yapacağız’, ’üzerimize düşen nedir’ sorularına cevap vermelidir. Önümüzdeki ay Cenevre’de düzenlenecek olan Cumhurbaşkanımızın da eş başkanlık edeceği Küresel Mülteci Forumu’nun bu açıdan önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Küresel Mülteci Forumu inanıyorum ki düzensiz göç yönetimi ve mülteciler konusunda ortak sorumlulukları dünyanın vicdanına yeniden hatırlatacaktır. Buradan çıkacak sonuçların da Küresel Mülteci Forumu’nda paylaşılacak olmasını bu çerçevede önemsiyorum. Mülteciler konusunda sürdürülebilir kalkınma hedeflerini destekleyecek çözümlerin çıkacağına inanıyorum. Bu doğrultuda Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Forumu sonucunda dünyanın her yerinde uygulanabilecek bir "sığınmacı dostu belediye rehberi" oluşmasını bekliyoruz. Bu rehber, "sığınmacılar için sığınmacı gözüyle yerel hizmet" bakış açısını içinde barındırıyor olmalıdır. Bu açıdan yerelin taleplerinin toplandığı katılımcı bir mekanizma içermelidir. Ayrıca yerel yönetimlerin sığınmacı hizmetlerinde kaynak yönünden beslenebilmesi için destek fonu imkanları ve STK iş birliği yöntemleri rehberde bulunmalıdır" dedi.Konuşmaların ardından Oktay ve programa katılanlar hatıra fotoğrafı çektirdi.Foruma Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, AK Parti Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez katıldı.(Metin Faruk Tamer - Lider Olgun/İHA)
Haftanın Öne Çıkanları

"Terörden temizlenen bölgelere yaklaşık 370 bin kişi dönüş yaptı”

2019-11-26 16:19 - Siyaset

Palu ailesi, 4. kez hakim karşısında

2019-11-21 15:23 - Gündem

Son on yılda beyaz perdeye bu filmler damga vurdu

2019-11-25 12:46 - Gündem

Cumhurbaşkanı talimat verdi Şehir Hastanesi metrosunu Ulaştırma Bakanlığı yapacak

2019-11-26 13:21 - Bursa

Bursaspor'un maç saatleri açıklandı

2019-11-20 20:51 - Bursaspor

Usta tiyatrocu Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı

2019-11-19 18:21 - Gündem

Jandarma komandolarından nefes kesen tatbikat

2019-11-22 12:38 - Gündem

Özer Matlı: "Yerli ve milli ürünlerimizin global ölçekte hak ettiği değere ulaşabilmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz"

2019-11-22 12:58 - Gündem

ÜÇGE Saturn raf sistemlerine Design Turkey’den çifte ödül

2019-11-19 21:26 - Bursa

51 yıllık çift bütün organlarını bağışladı

2019-11-20 13:03 - Bursa

İlgili Haberler

Bakan Fidan, Kuveytli mevkidaşı Al-Sabah ile bir araya geldi

19:03 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi kabul etti

19:08 - Siyaset

NATO heyetinden Anıtkabir'e ziyaret

19:14 - Siyaset

Manisa Büyükşehir’in Araç Filosuna 350 Milyon TL’lik Güç Takviyesi

17:33 - Siyaset

Büyükçekmece’nin Geleceğine Değer Katacak 4 Proje Hayata Geçiyor

14:58 - Siyaset

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: F-35 konusunda bu Liderler Zirvesi'nden hayırlı bir karar çıkacağına inanıyorum

17:35 - Gündem

Togg, yeni şarj kampanyasını duyurdu

17:11 - Bursa

Ankara'da kritik görüşme: Trump; CAATSA müeyyidelerdinin hepsi kaldırılacak

16:00 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’ı törenle karşıladı

15:50 - Gündem

Bursa'da 30 bin çocuk yazı sporla geçirecek

15:32 - Bursa