?>

Turkcell, telekomünikasyonun devlerini İstanbul’da buluşturdu

(SOLDAN SAĞA) BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU (BTK) BAŞKANI ÖMER ABDULLAH KARAGÖZOĞLU, TURKCELL GENEL MÜDÜRÜ DR. ALİ TAHA KOÇ, ITU STANDARDİZASYON BÜROSU DİREKTÖRÜ SEİZO ONOE

Ekonomi - 1 yıl önce

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne (ITU) bağlı, Yerleşik Yapay Zekâ Odak Grubu’nun ilk toplantısı Turkcell ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti. Etkinliğe Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ile ITU Standardizasyon Bürosu Direktörü Seizo Onoe’nin yanı sıra dünya genelinden 100’ü aşkın sektör temsilcisi katıldı. Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve iletişim şirketlerinden Turkcell, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) bünyesinde kurulan Telekomünikasyon Ağları için Yerleşik Yapay Zekâ Odak Grubu’nun (ITU-T Focus Group on AI-Native Network, FG-AINN) ilk yüz yüze toplantısına ev sahipliği yaptı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ile ITU Standardizasyon Bürosu Direktörü Seizo Onoe’nin de katıldığı zirvede yapay zekâ temelli şebekeler hakkında çalıştaylar gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, iletişim teknolojilerinin geleceğini şekillendirmek amacıyla düzenlenen zirvenin ev sahibi olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Koç, "Telekomünikasyon ağlarına yapay zekâ entegrasyonuyla daha akıllı, daha etkin ve daha verimli dijital altyapılar kurmayı hedefliyoruz. Otonom karar mekanizmalarıyla donatılmış, sıfıra yakın gecikmeye sahip ve bütünsel bağlantı halinde çalışan ağlar, yakın geleceğin telekom standartları olacak. Yapay zekâ tabanlı telekomünikasyon ağlarına dair küresel sektör temsilcilerini, akademisyenleri ve standartlaştırma uzmanlarını ülkemizde ağırlamaktan dolayı mutluyuz. Bu toplantının ülkemizde gerçekleşmesi tesadüf değil. Turkcell olarak yenilikçi haberleşme altyapıları üzerine yoğun bir çalışma içindeyiz. Güncel telekomünikasyon standartlarını bir adım ileriye götürmenin yollarını düşünüyor, araştırıyor, çalışıyoruz. Yapay zekâ, kuantum, 6G gibi dönüştürücü teknikler de önümüzü açıyor. Kurucu üyesi olduğumuz ve aynı zamanda başkanlığını yürüttüğümüz bu uluslararası oluşumun ilk yüz yüze toplantısına katılımları ve katkılarından dolayı BTK Başkanı Sayın Ömer Abdullah Karagözoğlu ve ITU Standardizasyon Bürosu Direktörü Seizo Onoe başta olmak üzere tüm konuklara çok teşekkür ediyorum" dedi. "Kuantum sonrası döneme hazırlanıyoruz"

Etkinliğin 14 Nisan Dünya Kuantum Günü’nde gerçekleşmesinin önemine de değinen Ali Taha Koç şu ifadelerde bulundu: "Kuantum teknolojileri, iletişimin geleceğinin şekillenmesinde çok önemli bir rol oynayacak. Turkcell olarak, Türkiye’nin kuantum yolculuğunda en ön safta yer almaktan gurur duyuyoruz. Telekomünikasyon sektörünü kuantum sonrası döneme hazırlayacak kriptografi çözümlerinin geliştirilmesine yönelik GSMA (Uluslararası GSM Birliği) bünyesinde kurulan çalışma grubuna Türkiye’den katılan ilk ve tek şirketiz. Uluslararası teknoloji ekosisteminin paydaşları ile iş birliği içinde, iletişim ve bağlantı teknolojilerinin geleceğini tasarlamaya devam edeceğiz. Turkcell olarak güçlü altyapı ağımızla, insanlarımızın sağlam bağlarla birbirine ve hayata bağlanmasına öncülük etmeyi sürdüreceğiz." Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Telekomünikasyon Standardizasyon Bürosu Direktörü Seizo Onoe ise konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: "Yapay zekâ uygulamaları, küresel iletişim ve ağ altyapılarına hızla entegre oluyor. Bu dönüşüm sürecinin sağlıklı, güvenilir ve verimli şekilde ilerleyebilmesi için, tüm paydaşların üzerinde uzlaştığı uluslararası standartlara duyulan ihtiyaç her zamankinden daha fazla. ITU bünyesinde kurulan Yapay Zekâ - Yerel Ağlar Odak Grubu’nda, alanında öncü kuruluşlar ve uzmanların ortak çalışmalara imza atmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu iş birliği, geleceğin ağlarını şekillendirmede kritik bir rol oynayacak." BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Yapay zekâ destekli ağlara geçiş, yalnızca teknolojik bir sıçrama değil, aynı zamanda tüm sektörleri dönüştürecek bir paradigma değişimidir. Bugün burada İstanbul’da, yapay zekâ odaklı ağların tanımı ve çerçeveleri, potansiyel etkilerini vurgulayan kullanım senaryoları, teknik spesifikasyonlar ve uygulama önerileri üzerinde ilerlemeyi amaçlıyoruz. Turkcell’in ev sahipliğinde bir araya gelerek bu dönüşümün çerçevesini birlikte çizmekten büyük heyecan duyuyoruz. Amacımız, yapay zekâyı ağların merkezine yerleştiren, otonom, uyumlu ve geleceğe hazır sistemleri birlikte inşa etmek."

Haftanın Öne Çıkanları

Çılgın Sayısal Loto’da 1 talihli 756 milyon TL’lik rekor ikramiyenin sahibi oldu

2025-04-10 00:19 - Ekonomi

Başkan Bozbey: Yıldırım'ın en büyük sorunu kentsel dönüşüm

2025-04-11 17:09 - Bursa

İki çocuklu kadını vahşice öldürdü

2025-04-14 11:15 - Gündem

Hakkari’de 3 çocuk annesi kadın ölü bulundu

2025-04-12 23:14 - Asayiş

Kokoreççiye sığındı hayatından oldu

2025-04-13 11:51 - Gündem

Liseli kızlardan korkunç davranış

2025-04-11 14:09 - Gündem

Pttcell'den yeni müşterilere özel fırsatlar

2025-04-12 13:03 - Ekonomi

Justin Bieber, Aleyna Tilki'yi takibe aldı

2025-04-07 15:20 - Magazin

Turkcell, telekomünikasyonun devlerini İstanbul’da buluşturdu

2025-04-14 13:04 - Ekonomi

Karate birincisi Deniz Aydemir milli takıma vize aldı

2025-04-12 20:26 - Spor

İlgili Haberler

ATA GYO’nun Toplam Varlıkları 1 Milyar TL’yi Aştı

16:53 - Ekonomi

Sersim ve Team Finans'tan Bayi Finansmanında Stratejik İş Birliği

16:05 - Ekonomi

Alarko Holding, Alarko Carrier’ın Yüzde 42,03’lük Payını Devralıyor

15:22 - Ekonomi

MANGO Ankara’daki Mağaza Sayısını 8’e Çıkardı

14:29 - Ekonomi

Aon’un İkinci Çeyrek Geliri 4,2 Milyar Dolara Ulaştı

14:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

CUMHURİYET HALKIN GÜCÜDÜR

19:50 - YAZARLAR

Akçakoca sahiline vuran İHA paniğe neden oldu

19:25 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Avusturya'nın Suriye'nin yeniden inşa sürecine katkısını önemsiyoruz"

18:23 - Gündem

Meteoroloji Bursa'nın 5 günlük hava tahmin raporunu yayınladı

17:58 - Bursa

Bursa tenisi gelecek çalışmaları ele aldı

16:10 - Bursa