?>

Vakaların yüzde 89'u çocuk

Kinder çikolatalarda tespit edilen salmonella bakterisinin görüldüğü ülke sayısı 11’e vaka ise 151’e çıktı. GMO İstanbul Şubesi’nden yapılan açıklamada bakanlığın ülkedeki duruma dair şeffaf olmadığına dikkat çekildi.

Dünya - 4 yıl önce

Salmonella enfeksiyonu krizi büyüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Belçika’da Kinder çikolata ürünlerinin fabrikasında salmonella bakterisi tespit edilmesinin ardından 11 ülkede 151 vaka bildirildiğini açıkladı. DSÖ, İngiltere’nin kendilerine salmonella enfeksiyonuyla ilgili 27 Mart’ta ilk defa bilgi verdiğini ve salgının 25 Nisan itibarıyla Kinder çikolatalarına dayandığını ifade etti.
Vakaların yüzde 89’unu 10 yaş altı çocukların oluşturduğu açıklanırken 21 vakada kusma, mide bulantısı ve kanlı ishal gibi ağır belirtilerin görüldüğü bilgisi paylaşıldı. Salmonella enfeksiyonu kaynaklı can kaybının yaşanmadığı belirtildi.
Açıklamada, insan vücuduna bulaşan salmonella ile aynı genetik yapıya sahip bakterilerin Belçika’nın Arlon kentindeki Kinder fabrikasında, hammadde içeren bazı tankerlerde tespit edildiği aktarıldı. Fabrikada gerekli hijyen tedbirleri alınıp ürünlerdeki salmonella testinin negatif çıkması sonucu fabrikada üretilen Kinder ürünlerinin Avrupa’ya ve dünyaya dağıtıldığı kaydedildi.
Vakaların ülkelere göre dağılımı şöyle:

•İngiltere: 65

•Belçika: 26

•Fransa: 25

•Almanya: 10

•İrlanda: 15

•İsveç: 4

•Hollanda: 2

•Lüksemburg, Norveç, İspanya ve ABD’de ise birer vaka

ŞEFFAFLIKTAN UZAK

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası (GMO) İstanbul Şubesi, çikolatalarda tespit edilen salmonella bakterisine ilişkin ülkede yürütülen sürece ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı’nın şeffaflıktan uzak olduğu vurgulandı:
“Daha olayın boyutu bilinmiyor, kamuoyu açıklaması da yok. Bakanlık bütün ihtimalleri göz önüne alarak halk sağlığını önceliğinde tutacak eylem planını şeffaf bir şekilde devreye almalıydı. Yeterli sayıda gıda mühendisinin Bakanlığın kontrol bünyesinde çalışması halinde sadece İstanbul’da değil tüm Türkiye’de okullarda, sahil marketlerinde, otoyollardaki outletler, AVM ve benzeri yerlerde taranması çok daha kolay ve hızlı olurdu.”
Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 19 Nisan’da, Kinder marka ürünlerin ithalatında salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirmişti. Bazı Avrupa ülkelerinde de salmonella salgınıyla arasında bir bağlantı olduğu şüphesiyle Kinder çikolata ürünleri geri çağrılmıştı.
Haftanın Öne Çıkanları

Aleyna Tilki'nin yatak odası pozları

2022-04-23 02:09 - Magazin

Sevval Şahin'e 'Eskort' demişti...

2022-04-22 17:22 - Magazin

Bosch Bursa Fabrikası 50. yılını kutluyor

2022-04-26 13:27 - Bursa

Cübbeli Ahmet Hoca'dan cinsellik tavsiyesi

2022-04-25 13:23 - Gündem

Bursa'daki vahşi cinayette karar

2022-04-27 11:52 - Bursa

Sedat Peker'in manevi oğlu Olgun Aydın Peker Kuzey Makedonya'da şampiyon oldu

2022-04-24 18:31 - Dünya

Vakaların yüzde 89'u çocuk

2022-04-29 12:19 - Dünya

Hekimler "yanlış" tedaviye tazminat ödemeyecek

2022-04-23 01:06 - Gündem

Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'ndan uyarı!

2022-04-27 16:07 - Bursa

Çip krizinden sonra lityum krizi başlayacak!

2022-04-26 12:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

KKTC'de karma oy sistemi kaldırıldı

15:35 - Dünya

Estonya'da savunma şirketine saldırı: Rusya suçlandı!

13:01 - Dünya

Kuzey Kore'den Netanyahu'ya cevap: Katil canavar fena halde rezil oldu!

10:04 - Dünya

ABD'nin Kanada ürünlerine ithalat yasağı yürürlüğe girdi

08:48 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin orduyu büyütme kararı aldı

08:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Sermaye piyasası soruşturması: Yarız ve Turhan’a ait 1,2 milyar değerindeki villalara el konuldu

23:18 - Gündem

Tofaş- Niners Chemnitz: 82-69

22:58 - Bursa

Mudanya Belediyesi'nden sağanak sonrası taşkın müdahalesi

21:37 - Bursa

Nehir taşınca mahalle Venedik’e döndü

21:15 - Asayiş

İletişim Başkanlığı: "Fonların tasfiye süreci için ’Fon Koordinasyon Kurulu’ oluşturuldu"

20:51 - Siyaset