Bursa, ‘deprem’ için ilk 90’larda uyarıldı!

Bursa, ‘deprem’ için ilk 90’larda uyarıldı!

Bursa, ‘deprem’ için ilk 90’larda uyarıldı!

Marmara Depremi’nin yıldönümünde, Bursa’nın depremselliği yeniden konuşuluyor, ancak 1990’lı yıllarına damga vuranlar da unutuluyor.

17 Ağustos 1999’dan sonra…

Bursa’ya çok uzman geldi, gitti.

1990’lı yıllara dönersek…

Bursa’yı, deprem gerçeğine karşı ilk uyandıranları ve bilinçlendirmek isteyenleri, yanı sıra ilk adımları atanları, şükranla anıyoruz.

O dönemin statüsüyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın Bursa’daki il müdürlüğünü yöneten merhum Osman Geleri, ruhu şâd olsun.

Deprme gerçeğinin, güncel ve teknolojik koşullarda araştırırılmasını sağlayan, bilinçlenme ve fiziki uygulamalar için ilk  adımları atan, çalışmaları yapan kamu yöneticisi oldu.

Sayılı yer bilimi uzmanlarından; Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’la başlattıkları çalışmalara, dış destek de sağlanmıştı.

Yer bilimiyle…

Bursa’nın zemini ve faylarıyla ilgili ilk somut araştırmalar yapıldı ve 1999’a da, bugüne de ışık tutacak sonuçlar, geleceğe öngörüler elde edildi.

Afet sonrası için…

Acil müdahale, toplum ve kurumlarla koordinasyon, mahalle gönüllü ekipleri çalışmalarını ilk gündeme getiren ve uygulayan da, Geleri’ydi.

Bugün bile…

Hiç söz edilmeyen ve uygulanmayan, afet sonrası arama ve kurtarma uygulamalarına yönelik ilk kurumlar arası deprem tatbikatı da, Geleri’nin sayesinde yapıldı.

Dönemin Bayındırlık ve İskan Bursa İl Müdürlüğü’nde, şube müdürlüğü yapan Fehime İskit'te, emeğiyle yerini almıştı.

Sonraları Şehir Plancıları Odası’na başkanlık yapan Füsun Uyank’ın da, aynı kurumda görev almaya başladığı yıllardı.

Geleri’nin açtığı ufukta…

Yol haritası ortaya çıktı.

Vaktiyle…

DSİ’nin hazırladığı zemin özelliklerine harita da, 1990’lı yıllarda hazırlanmış ve 17 Ağustos afetinden sonra da, kamuoyuna paylaşılması sağlanmıştı.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’ne farklı dönemlerdeki başkanlığıyla Necati Şahin ve şehir plancısı Uyanık da, bilimsel uyarılarını kente, tarihine not düştüler.

17 Ağustos yaşanınca…

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin o dönemki başkanlığıyla Erdoğan Bilenser’in öncülüğünde, il ve deprem riski taşıyan iller düzeyinde, durum ele alındı.

Hükümet…
Talep ve önerilere, kulak verdi.

Yasal düzenlemeler yapıldı.
DSP’nin dönemiyle…
Kat sayıları düşürüldü.

Yanısıra…

Bursa’da kaçak yapılaşma durdu.

İnşaat ustaları ve kalfalar, eylemler yapmıştı.

Kentsel dönüşüm de, ilk o yollarda ve Yıldırım’da gündeme getirilmişti, ancak dönem de son bulmuştu.

Sözün özü…
Çok deprem  uzman gelir, gider ve uyarır!

Önemli olan…

Mühendislikten çıkmış apartman ve sitelerin, devlete ait binaların bile hasar gördüğünü veya yıkıldığını dikkate alarak, binayı kaliteli yapmak, dönüşümü kaliteli yapmaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...