Bursa’da kimler vekil oldu, ‘gidemeyen’ flaş isimler…

Türkiye, heyecanlı ve çekişmeli sandık süreci yaşadı.

Bursa’da kimler vekil oldu, ‘gidemeyen’ flaş isimler…

Genel seçimlerin Bursa’daki sonuçlarına bakarsak, AK Parti’nin %8, CHP’nin %4 ve MHP’nin %2 kaybı ve HDP’nin %1 artışı oldu.
Milletvekili sayıları…
AK Parti; 11 ve CHP; 5 milletvekilinde kaldırken, MHP ve yanısıra CHP’li ittifakla baraj sorunu yaşamayan İYİ Parti 2’şer çıkardı.

MİLLETVEKİLİ OLANLAR…
1.Bölge…
Osmangazi, Nilüfer, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Orhaneli ve Büyükorhan’dan oluşurken, AK Parti 5, CHP 3, MHP ve İYİ Parti 1’er gönderiyor.
AK Parti’den Hakan Çavuşoğlu, Dr. Mustafa Esgin, Refik Özen, Emine Yavuz Gözgeç ve Ahmet Kılıç, CHP’den Prof. Dr. Lale Karabıyık, Erkan Aydın ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu, MHP’den İsmet Büyükataman ile İYİ Parti’den Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu seçildiler.
2.Bölge…
Yıldırım, İnegöl, Gemlik, Orhangazi, Yenişehir, İznik, Gürsu, Harmancık, Keles, Kestel ve Mudanya’dan oluşurken, AK Parti 6, CHP 2, MHP ve İYİ Parti 1’er gönderiyor.
AK Parti’den Efkan Ala, Osman Mesten, Vildan Yılmaz Gürel, Zafer Işık, Muhammet Müfit Aydın ve Atilla Ödünç, CHP’den Orhan Sarıbal ve Prof. Dr. Yüksek Özkan, MHP’den Mustafa Hidayet Vahapoğlu ile İYİ Parti’den Ahmet Kamil Erozan seçildiler.
DİKKATİ ÇEKEN VEKİLLER…
AK Parti’den Çavuşoğlu, Gözgeç, Ala, Mesten ve Aydın, CHP’den Karabıyık, Aydın, Altaca Kayışoğlu ve Sarıbal ile MHP’den Büyükataman, parlamenterliğe devam edecekler. Numal Kurtulmuş’un HAS Parti’ye genel başkanlığı döneminde Bursa’nın il başkanlığını yapan Mesten, seçilebilir yerden aday gösterilmişti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlığını devreden Recep Altepe’nin ardından, kendisi gibi Balkan kökenli Esgin ve Özen’in, seçilebilir sıradan parlamentoya gönderilmesi, stratejik tercih olarak yorumlanmıştı.
İYİ PARTİ’Yİ KURTARANLAR DEVAM
CHP’de, İYİ Parti’nin genel seçime katılabilmesinin önünü açmak için bu siyasi partiye geçen ve dönen 15 milletvekilinden olan Aydın ve Altaca Kayışoğlu da, en güvenilir görülen 1. Bölge’den garanti sıralara konulmuştu.

MHP Genel Sekreteri Büyükataman 1.Bölge’den ve Milli Güvenlik Kurulu’na Genel Sekreterlik yapmış Vahapoğlu 2.Bölge’den, ilk sıradan vekilliğe ulaştılar.
AK Parti’nin kuruluş sürecinde bulunmasına rağmen, sonrasında kurumsal yapıda yer almayan Prof. Dr. Tatlıoğlu 1. Bölge’den ve emekli diplomat Erozan 2.Bölge’den ilk sıradan milletvekili oldular.
Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin 3 dönem genel başkanlığını yürüten Özkan da, Ankara’da Bursa’nın vekilliğini yürütecek.
ANKARA’YA GİDEMEYENLER…
1.Bölge’de AK Parti Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Güyten Kapıcıoğlu 6.sıradan ve Suriye kökenli 9. Sıra adayı Muhammed Erdoğan ile 2.Bölge’de AK Parti’yle liste ittifakı yapan Büyük Birlik Partisi Başkanlık Divanı’ndan Ahmet Yelis 7.sıradan seçilemediler.
1.Bölge’de, CHP’de, Bursa Tabip Odası’nın eski başkanlarından Prof. Dr. Kayıhan Pala 4.sıra ve Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin eski başkanlarından İbrahim Mart da 9. Sıradan çıkamadılar.
İYİ Parti’ye bakarsak…
Kamu-Sen İl Temsilciliği’ni, etkin görevle epey zaman yürüten ve MHP’de arzusuna varamayan Yüksel Selçuk Türkoğlu 3. sıradan ve kurucu il başkanı olmasına rağmen 4.sıradan aday yapılan Yüksel Yılmaz, 1.Bölge’de seçilemediler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...