Kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek eşyaların ithali kolaylaştırıldı

Kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek eşyaların ithali kolaylaştırıldı

Kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek eşyaların ithali kolaylaştırıldı


Geçen yıl kıymetinin düşük olması nedeni ile DTMden izin belgesi alınarak ithal edilebilen makinalar, TAREKS kapsamında izne ihtiyaç olmadan ithal edilebilecekler. Bu ne demektir?
Bahse konu kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek eşyalar geçen yıl 2015/1 sayılı tebliğ kapsamında ithal edilmekte idi. Bu tebliğ kapsamında, yayımlanan listede bulunan kıymetin altında olanlar ancak DTM izniyle ithal edilebilirken, kıymeti liste fiyatından yukarıda olanlar ise Tareks kapsamında ithal edilebilmekteydi.
Örneğin;2015 yılında EK 1/Ada yer alan (İthalinde İzin Belgesi Alınmayacak Eşya Listesi – Örneğin, dokuma makinaları) ve EK 1/Bde yer alan (İlgili Kurumlardan {Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü}Uygunluk Belgesi Alınacak Eşya Listesi) – Örneğin, uçaklar ile EK 2de yer alan (İthalinde Belgesi Alınacak Eşya Listesi- Örneğin; kumaş boyama makinaları.
2016/1 sayılı tebliğle işlemler kolaylaştırıldı. İthalat listeleri iki listede birleştirildi. Fatura kıymeti, liste kıymetinden düşük olanların gümrükte beyan sırasında, yurt dışı gider hanesine kıymet girilerek belirtilen kıymetin üzerine artırım yapılarak ithale izin verilecek. Yeni düzenleme ile Ankaradan izin almak zorunluluğu kaldırılmış oldu.
Listede kıymeti belirtilmeyen. Kıymeti belirtilen. Ancak fatura liste kıymetinin üzerinde olan eşya veya belirtilen kıymetin üzerine ve ilgili kurumdan uygunluk alınacak makinaların tamamı Tareks kapsamına alındı.
Böylece Ekonomi Bakanlığı izin vereceği eşyalar listeler dışında kalan veya ek-2de yer almakla birlikte, sivil hava taşıtları veya deniz taşıtlarında kullanılmaya mahsus olmayan eşyalar olarak sınırlandırılmış oldu.
CIF kıymeti belirtilen kıymetten düşük olanların ithalinde DTM İzin Belgesi aranıyor, TAREKS aranmıyordu.
Bahsimize konu eşyaların düzenlemesi 2016/1 sayılı tebliğin 4. maddesinde düzenlendi.
Kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek eşyaların kapsamı
MADDE 4 – (1) Tebliğin bu kısmı; Ek-1 Ek-2 ve bu listelerde yer almayan eşyanın kullanılmış veya yenileştirilmiş olanlarına 20.12.1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi kararının 2nci ve 7nci maddesi çerçevesinde verilecek izne ilişkin usul ve esasları kapsar.
İzin belgesi alınmayacak eşya
MADDE 5 – (1) Ek-1de yer alan listede G.T.İ.Pleri belirtilen kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın;Karşısında birim CIF kıymeti belirtilmeyenlerin,
(a)Karşısında gösterilen birim CIF kıymetinden daha fazla birim CIF kıymete (diğer yurt dışı giderler kalemi dahil) haiz olanlarının, ithalatına, İthalat Rejimi Kararının 2nci ve 7nci Maddesi çerçevesinde izin verilmiştir.
(2) Ek-1de yer alan listede G.T.İ.Pleri belirtilen kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın; karşısında gösterilen birim CIF kıymetine (diğer yurt dışı giderler kalemi dahil) eşit veya daha az birim CIF kıymete haiz olanlarının ithalatına izin verilmez.
İlgili kurumlardan uygunluk yazısı alınacak eşya
MADDE 6- (1) Ek-2de yer alan liste kapsamı kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın ithalatında listede belirtilen kurumdan alınan uygunluk yazısı aranır. Uygunluk yazısının bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.
(2) Ek-1de yer alan eşya, Ek-2de yer alması ve sivil hava taşıtlarında kullanılmak kaydıyla ithal edilmesi halinde bu maddenin birinci fıkrası hükümlerine tabi olup söz konusu ürünler için ayrıca İthalat Rejimi Kararının 7nci maddesi kapsamında genel müdürlük izni aranmaz.
İzin belgesi alınacak eşya
MADDE 7- (1) Bu Tebliğin Ek-1 veya Ek-2sinde belirtilmeyen kullanılmış veya yenileştirilmiş diğer eşya ile ek-2de yer almakla birlikte sivil hava taşıtları veya deniz taşıtlarında kullanılmaya mahsus olmayan eşya için gümrük beyannamelerinin tescilinde Genel Müdürlükten alınan izin belgesi veya bu belgenin elektronik ortamdaki kaydı aranır. İzin belgesinin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...