Organize sanayi bölgelerinde kiralık tesis veya yapı kiralanması

Organize sanayi bölgelerinde kiralık tesis veya yapı kiralanması

Organize sanayi bölgelerinde kiralık tesis veya yapı kiralanması

OSBlerde kira konusu OSB Uygulama Yönetmeliğinin 173. maddesi kapsamında düzenlenmiştir. Ancak yaptığım araştırmalarda maalesef, OSBde kiracı olanların birkaç istisna dışında çoğunluğun 173. maddeye uyumlu olmadığı görülmektedir. Bu konuda OSB müdürlüklerimizin de ihmali yok değil. Halbuki 173/3. maddesi “OSB tarafından onay verilmeden üçüncü kişilerin kullanımına tahsis edilen tesislere, elektrik, su ve doğalgaz dahil hiçbir hizmet verilmez” diyor. Bunun gibi hizmetin verilmemesine amir daha birçok madde var. Tesislerin kiraya verilmesi ile ilgili düzenlemeye baktığımızda; bu konuda biraz kavram kargaşası olduğu bir gerçektir. 173/2a-5 de 2012 de yapılan düzenleme, tesisin kiraya verilmesinden bahseder. Örneğin bir parselde bir makine tesisiniz var. Burasını kiraya verecekseniz bunu bir bütün halinde vereceksiniz diyor. Neden diyor, çünkü tesisin bütünlüğünün bozulmaması için böyle bir düzenleme getirilmiş. Adamın işi iyi imiş, 5 bağımsız bölümünün 5inde iş yapıyormuş 5ini de kullanıyormuş. Küçülmüş işlerini 3 bölümde toplamış, diğer iki bölüm boş yapı, burasını ne yapacak? Kiraya veremeyecek mi? O yapıyı kim kiralarsa kiralasın yine sanayi tesisi kurup insanımıza iş, aş, vermeyecek mi? KDV üretmeyecek mi?
Burada esas olan OSB yönetiminin iznini alıp OSBde yapılabilecek işlerden birini tesis edebilmektir. Şayet yazdıklarımdan, hayır sen boş binanı da kiraya veremezsin mantığı çıkıyorsa, o takdirde mevcut düzenleme yasal olarak yeterli değil. Neden? Çünkü bakınız: 173/5) (Mülga: RG-12.8.2010-27670) (Yeniden düzenleme: RG-8.8.2012-28378) Tesisin sanayi parselinde bulunması halinde, tesisin bağımsız bölüm oluşturmadan bir bütün halinde kiraya verileceğine dair beyan.
Ben bu maddeyi böyle anlamıyorum. Çünkü tanımlara baktığımızda tesisin karşılığında genellikle işletmenin kullanıldığını görüyoruz. Hepimizin bildiği bir kavram olan sanayi tesisinin, standart olarak resmi bir tanımına rastlayamadım. Ancak Kobilerde tesis karşılığında sanayi işletmesi kavramı kullanılmış. En kapsamlı tanım ise Sanayi Sicil Kanunu içinde yapılmış. Sene 1957de.
Sanayi işletmesi ise; SANAYİ SİCİLİ KANUNU, Kanun Numarası: 6948, Kabul Tarihi: 17.4.1957, Yayımlandığı R. Gazete: Tarih: 24.4.1957, Sayı: 9593
Madde 1–Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini makina, cihaz, tezgah, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler (Sanayi İşletmesi) ve buralarda yapılan işler (Sanayi işleri) sayılır. Özetle, bahse konu yasada kiraya verilemeyeceği belirtilen yer OSBdeki tesislerle ilgili. OSBde kiraya verilmek istenen boş yapıları kapsamaz. Yapının tarifine baktığımızda, barınmak veya başka amaçlarla kullanılmak için yapılmış her türlü mimarlık eseri, bina olarak ifade edilmektedir. 173/5te ifade edilen ise bina değil tesistir. 2012de değişiklik yapılırken şüphesiz bazı bölünmelerin önüne geçilmesi düşünülmüşse de OSBlerin fiili durumlarıyla örtüşmemektedir. Bilindiği gibi 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda yapılan yeni düzenleme ile bir tüzel kişiliğin içinde bazı bölümlerini ayırıp satmak mümkündür. Entegre bir tekstil şirketini düşünün; iplik, dokuma, boya, konfeksiyon. Bunlardan birinden çıkmak isterseniz çıkamayacak mısınız? Diyelim çıktınız. Binası boş mu duracak? Böyle bir şey olabilir mi? Tabi ki hayır. Burada en doğru iş OSBlerden gelen problemleri dinleyip çözüm üretmektir. 2012den önce kiraya verdiyseniz tesisi veya tesisin bir bölümünü müktesep hakkınız var. Yönetmelik hazırlanırken mutlaka tarafların sorunları dinlenmeli çözüm önerileri alınmalıdır. Değerli okuyucularım; milletçe bir bayramı daha idrak edeceğiz. Hepinizin bayramını kutluyorum. Allah vatanımızı milletimizi korusun. Askerimizi, polisimizi, kamu görevlilerimizi, vatandaşlarımızı terör saldırılarından muhafaza etsin. Dünya durdukça bayrağımız göklerden, ezanımız minerallerimizden eksik olmasın.
NOT: 14.08.2015 Pazartesi günü Amerikan Hastanesinde Genel Cerrahi Bölümünde geçirdiğim ameliyat ekibinden Cerrah Prof. Dr. Sayın Dursun Buğranın şahsında Asistan Dr. Serkan Zenger, Anestezist Dr. Deniz Akbaya kat ve odamız görevlilerine, sağlık görevlileri, hasta bakıcı, hemşire ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...