?>

Bayraktar Kızılelma, hedefi 120 kilometrenin üzerinden süpersonik füzeyle vurdu

Bayraktar Kızılelma, havadan karaya süpersonik füze ile ilk atış testini başarıyla tamamladı. Amasya Merzifon'da yapılan testte Kızılelma S2, kanat altında taşıdığı JET-230 süpersonik füzesi ile 120 kilometrenin üzerindeki menzilden hedefi başarıyla vurdu.

Teknoloji - 9 saat önce

Bayraktar Kızılelma, havadan karaya süpersonik füze ile ilk atış testini başarıyla tamamladı. Amasya Merzifon'da yapılan testte Kızılelma S2, kanat altında taşıdığı JET-230 süpersonik füzesi ile 120 kilometrenin üzerindeki menzilden hedefi başarıyla vurdu.
Baykar tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın geliştirme süreci, yeni kabiliyetlerin entegrasyonu ile devam ediyor. Amasya Merzifon’daki 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda yürütülen çalışmalar kapsamında Bayraktar Kızılelma, ilk kez Roketsan tarafından geliştirilen JET-230 füzesi ile atış gerçekleştirdi.
İnsansız savaş uçağı, S2 kuyruk numaralı seri üretim modeli, atış testi gerçekleştirmek üzere 8 Temmuz 2026 tarihinde Tekirdağ/Çorlu’da bulunan Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanarak Merzifon’daki 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’na intikal etti. Burada yapılan hazırlık ve test faaliyetlerinin ardından insansız savaş uçağı, 11 Temmuz’da kanatlarının altında iki süpersonik JET-230 füzesiyle havalandı ve atış testini gerçekleştirmek üzere deniz üzerindeki hedefe yöneldi. Bayraktar Kızılelma, JET-230 füzesini 120 kilometrenin üzerindeki menzilden başarıyla ateşleyerek hedefini tam isabetle vurdu. Böylece Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı, önemli bir aşamayı daha geçerek havadan karaya süpersonik mühimmatlarla kritik görevler icra edebilme yeteneğini ortaya koydu.

'BİR KİLOMETRE TAŞI DAHA TAMAMLANDI'

Test faaliyetini takip eden Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, başarılı atışın ardından, "Bir kilometre taşı daha tamamlanmış oldu. Yürekten tebrik ediyorum sizleri arkadaşlar" diyerek test ekibini tebrik etti.

MİLLİ MÜHİMMATLARIN ENTEGRASYONU HIZ KAZANDI

Bayraktar Kızılelma, daha önce Gökdoğan hava-hava füzesi, Tolun, TEBER-82 KGK ve LGK-82 mühimmatlarıyla gerçekleştirdiği atış testlerini başarıyla tamamladı. JET-230 süpersonik füzesi ile de hedefini başarıyla vuran Bayraktar Kızılelma’ya milli mühimmatların entegrasyonu hız kazandı. Böylece Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı, farklı hedeflere karşı etkinliğini artırıyor.

KIZILELMA’DAN İLK OTONOM YAKIN KOL UÇUŞU

27 Aralık 2025’te gerçekleştirilen testte Bayraktar Kızılelma’nın üçüncü prototipi PT3 ve beşinci prototipi PT5, Baykar ekibi tarafından geliştirilen akıllı filo otonomisi algoritmaları sayesinde birbiriyle eş güdümlü hareket ederek otonom muharebe pilotuyla formasyon uçuşu (Kol uçuşu) icra etmişti. Böylece dünya havacılık tarihinde ilk kez iki insansız savaş uçağı otonom olarak yakın kol uçuşu gerçekleştirmiş oldu.

HAVACILIK TARİHİNDE BİR İLK: HAVA-HAVA ATIŞI

Bayraktar Kızılelma, 29 Kasım 2025’te gerçekleştirilen testte dünya havacılık tarihine geçmişti. Sinop açıklarında yapılan tarihi testte, ASELSAN imzalı MURAD AESA Radarının işaretlediği hedef uçağı TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN füzesiyle tam isabetle vuran Kızılelma, dünyada görüş ötesi hava-hava füzesi kullanarak jet motorlu bir hava hedefini imha eden ilk insansız savaş uçağı olmuştu. 

ASELSAN'dan tarihi atılım: NATO'nun Stratejik Çözüm Ortağı oldu - Türkiye ve Bursa Haberleri

Haftanın Öne Çıkanları

Dünya Kupası'nda tarihi geri dönüş! Arjantin, Mısır'ı 3-2 yenerek çeyrek finale yükseldi

2026-07-07 21:11 - Spor

İngiltere, uzatmalarda attığı golle yarı finalde

2026-07-12 09:31 - Spor

Sivas'ta deprem

2026-07-11 15:16 - Gündem

Ankara'da kritik görüşme: Trump; CAATSA müeyyidelerdinin hepsi kaldırılacak

2026-07-07 16:00 - Gündem

Bursaspor'un fikstürü belli oldu

2026-07-10 15:42 - Bursaspor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: F-35 konusunda bu Liderler Zirvesi'nden hayırlı bir karar çıkacağına inanıyorum

2026-07-07 17:35 - Gündem

Zelenski: Ukrayna'nın NATO'da olması hepimizi daha güçlü kılar

2026-07-07 15:17 - Gündem

Bursa Heykel'de korku dolu anlar

2026-07-08 17:42 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’ı törenle karşıladı

2026-07-07 15:50 - Gündem

Trump, NATO zirvesi için Ankara'da

2026-07-07 13:52 - Gündem

İlgili Haberler

NASA, AWS desteğiyle Ay’dan tarihin en uzak mesafeli canlı yayınını yaptı

10:09 - Teknoloji

ASELSAN'dan tarihi atılım: NATO'nun Stratejik Çözüm Ortağı oldu

18:20 - Teknoloji

NASA Ay'da üs kurmaya hazırlanıyor

15:28 - Teknoloji

Koç Üniversitesi’nden Avrupa Araştırma Konseyi destekli 2 yeni proje

18:35 - Teknoloji

DENEYAP Atölyesi öğrencileri uzay yaşamını tasarlıyor

19:49 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kılıçdaroğlu: “Özgür Özel'in partiden ayrılmasına gerek yok!"

23:34 - Siyaset

Taklalar atan otomobil buğday tarlasına uçtu: 1 yaralı

22:58 - Bursa

Şanlıurfa'da İsviçre vatandaşı karavanda ölü bulundu

22:57 - Asayiş

İstanbul'da yasa dışı bahis operasyonu: 21 şüpheli tutuklandı

22:38 - Gündem

Nilüfer Çayı kimin karası?

22:24 - YAZARLAR