?>

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bursa'da ki üç ilçeyi de belirtmişti... Ercan'dan yeni açıklama

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’nin farklı bölgelerinde zemini riskli olan ilçeleri tek tek sıralayarak vatandaşları uyarmıştı... Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan yeni açıklama geldi.

Bursa - 10 ay önce

Deprem Uzmanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından, 'Uyarıyorum' diyerek; Türkiye'de ev alınmaması ve kiralanmaması gereken il ve ilçeleri tek tek sıraladı.
Ahmet Ercan şu paylaşımda bulundu: Tire, Ödemiş, Torbalı, Aydın efeler, Manisa, Turgutlu, Kemalpaşa, İzmir-bayraklı, Bornova ovası, Menemen ovası, İnciraltı, Bostanlı ,Alaybey, Mavişehir, Çiğli, Balıkesir, Afyonkarahisar, İzmit, İstanbul-Ataköy, Yeşilköy, Haramidere, Bakırköy Yeşilyurt, Avcılar, Büyükçekmece, Beylikdüzü- Dalyan, Pınarkent, Gürpınar, Esenyurt , Küçükçekmece, Büyükçekmece, Kağıthane, Zeytinburnu, Tuzla sahil , Kocaeli-Gölcük, Düzce, kaynaşlı, Bolu, Adapazarı, Tekirdağ, Bandırma, Yalova, Adana, Çukurova Ceyhan, Mersin, Erzincan, Tokat , Amasya, Bursa-Nilüfer , Osmangazi, Yıldırım, Muğla-Fethiye gibi kentlerimizde; Sulak, gevşek, birinci° verimli tarım alanlarına dikilmiş olan çok katlı dikintiler deprem sırasında sarsıntıyı üçle beş kat büyüterek yapıyı hoplatacak, ayrıca rezonansa gelerek aşırı çalkalanacak, buna dayanamayanlar göçme ile karşı karşıya kalacaktır. Lütfen bu gibi yerlerlerden konut satın almayın, ayrıca kiraya tutmayın.
İlgilendiğiniz yapının Yer-Yapı Güvenlik belgesini isteyiniz. Olumsuz ise vazgeçiniz. Depremler ile sarsıntılarda Yaşamak için sağlam yerde, sağlam yapı. 
Milliyet'te yer alan habere göre; Bu paylaşımı çok konuşulan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kanal D'de yayınlanan Neler Oluyor Hayatta programına bağlanarak söz konusu açıklaması hakkında detayları paylaştı. Ayrıca Prof. Dr. Ercan, İstanbul'da beklenen büyük deprem konusunda da çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 

AHMET ERCAN: 'KORKUTTUNUZ' DİYEREK SORUN ÇÖZÜLMEZ

Deprem riski uyarısıyla tek tek sıraladığı il ve ilçelerle ilgili Ahmet Ercan şu ifadeleri kullandı: Jeofizik mühendislerinin temel amacı, tıpkı koruyucu hekimler gibi, halkı önceden uyararak göçük altında kalmasını engellemek ve can güvenliğini sağlamaktır. Dolayısıyla bizim yaptığımız uyarıları “çok korkuttunuz” şeklinde yorumlamak çağ dışı bir yaklaşımdır. Elbette jeofizik mühendisleri ve deprem bilimciler bu tür açıklamalar yapacaktır. “Korkuttunuz” denilerek sorun çözülemez. İnsanların çaresiz kalmaması için bilgilendirme şarttır.
Ben sık sık söylüyorum; Türkiye'nin en yaş almış deprem bilimcisiyim. 55 yıldır depremlerle uğraşıyorum. Bu süreçte gördüğüm şudur. Göçük altından çoğunlukla yoksul ve dar gelirli vatandaşlarımız çıkar. Çünkü sağlam zeminde, güvenli yapılarda oturma imkânları yoktur. Asıl problem burada yatıyor. Bir ülkede ekonomi ne kadar güçlenirse deprem riskleri de o kadar azalır. Örneğin sürekli dile getirdiğimiz Japonya mucizesi ya da Amerika örneği. Amerika’da 7.3 büyüklüğüne kadar depremler neredeyse hiç yıkım yapmaz, can kaybı yaşanmaz. Oysa Türkiye’de 6.1 büyüklüğündeki bir deprem bile yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor. Bunun üzerine düşünmemiz gerekiyor.

"TEPELERİ BIRAKIP TARIM ARAZİLERİNE YERLEŞTİK"

Deprem yıkımlarının yaklaşık yüzde 65’i zeminden kaynaklanan sorunlardan doğar. Eğer kötü bir zemine yapılaşma yapılmışsa, o yapının deprem sırasında başına neler gelebileceğini tahmin etmek bile zor olur. Özellikle 20. yüzyıldan itibaren, Türk halkı tepeleri bırakıp verimli tarım alanlarına yönelmiştir. Oysa verimli, sulak, gevşek tarım alanları deprem açısından son derece risklidir.

"EV ALMAYIN DERKEN ANLATMAK İSTEDİĞİM ŞUYDU..."

Benim sosyal medya hesabımda “şuralardan ev tutmayın veya satın almayın” derken anlatmak istediğim şey şudur. Eğer ev tutmak ya da satın almak istiyorsanız mutlaka bir “yer–yapı güvenlik belgesi” alın. Bu belge olumlu çıkarsa ev alın veya kiralayın; olumsuz çıkarsa kesinlikle almayın.

https://www.turkhaber.com/haber/deprem-uzmani-prof-dr-ahmet-ercan-bursa-da-ki-uc-ilceyi-de-belirterek-riskli-bolgeleri-acikladi-4126125.html

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da deprem...

2025-11-10 21:21 - Bursa

Bilenser ailesinin acı günü: Kadime Bilenser vefat etti

2025-11-13 11:26 - Bursa

Şener Üşümezsoy'dan uyarı!

2025-11-10 23:49 - Gündem

Milli Piyango'nun yılbaşı çekilişinin büyük ikramiyesi belli oldu

2025-11-10 12:44 - Yaşam

Bursa'da hissedilen deprem!

2025-11-10 05:50 - Bursa

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bursa'da ki üç ilçeyi de belirterek riskli bölgeleri açıkladı

2025-11-13 14:16 - Bursa

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bursa'da ki üç ilçeyi de belirtmişti... Ercan'dan yeni açıklama

2025-11-14 11:28 - Bursa

MHP Genel Başkanı Bahçeli’den '10 Kasım' mesajı

2025-11-09 17:41 - Gündem

Bursa'nın tüm ilçeleri diri fay üzerinde

2025-11-07 12:07 - Bursa

İbrahim Burkay ve BOSBİR'den sponsporluk açıklaması !

2025-11-12 15:12 - Bursaspor

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Bursa'da! Milyon dolarlık yatırımın temeli atıldı

21:15 - Bursa

Bursa'dan Çanakkale'ye uzanan kahramanlık beyaz perdede

20:58 - Bursa

Bursa'da cenaze dönüşü kaza

20:07 - Bursa

Efkan Ala: Gönül coğrafyamızın sınırı haritalara sığmamaktadır

17:29 - Bursa

Mobilya sanayisine nefes aldıran otopark hizmete girdi

17:25 - Bursa

Günün Manşetleri

Başkan Oktay Yılmaz: "Büyük düşünüyor, büyük dönüşüyoruz"

02:33 - YAZARLAR

Mehmet Şimşek için ortaya atılan iddialara Bakanlıktan net yanıt

21:49 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Bursa'da! Milyon dolarlık yatırımın temeli atıldı

21:15 - Bursa

Kaldırımda Bir Film: Silinemeyen!

21:10 - Yaşam

Bursa'dan Çanakkale'ye uzanan kahramanlık beyaz perdede

20:58 - Bursa