?>

Müslümanlara "doğum" yasağı

Myanmar'da doğum kontrol yasası yürürlüğe girdi. Milliyetçi Budist rahiplerin, Arakanlı Müslüman azınlığın hızla çoğalmasını önlemek için söz konusu yasayı çıkarttığı iddia edildi. Arakanlı Müslümanlara vatandaşlık hakkı vermeyen Myanmar, onları göçe de zorluyor.

Dünya - 11 yıl önce

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein'in onayıyla yürürlüğe giren doğum kontrol yasasının arkasında milliyetçi Budist rahipler bulunuyor.
Cinsiyet ve ırk ayrımı içermesi nedeniyle insan hakları örgütlerinin karşı çıktığı "Nüfus Kontrolü Sağlık Bütçesi" yasasıyla Arakanlı Müslüman nüfusun kontrol altında tutulmak istendiği iddia edildi.
Kadın örgütleri ve insan hakları kuruluşlarının etnik ayrımcılık yaptığı için tepkisini çeken yasaya göre, kadınların doğumdan sonra yeniden çocuk yapması için en az 3 yıl beklemesi gerekiyor.
ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Antony Blinken, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein'le görüştü. Blinken, doğum kontrol yasasını eleştirdi. Hafta sonu Myanmar'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Antony Blinken, "Nüfus Kontrolü Sağlık Bütçesi" yasasının "derin endişe" yarattığını söyledi. Blinken söz konusu yasanın Myanmar'da etnik ve dinler arasındaki ayrımcılığı körükleyeceği uyarısında bulundu.
Myanmar'da Arakanlı Müslümanlar başta olmak üzere etnik azınlıklara yönelik çok sayıda şiddet olayı yaşanıyor. Ocak ayında insan hakları örgütlerinin yayımladıkları raporda Myanmar'da çıkarılan yasaların uluslararasıstandartlara göre düzenlenmesine vurgu yapılmıştı.
"Bütün vatandaşların dinleri açıkça ifade etme ve yaşama özgürlüğüne" sahip olması gerektiği vurgulanan raporda din, aile planlaması ve evliliğin kişilerin özel yaşantılarına ilişkin konular olduğu, hükümetlerin kanunlar çıkar arak insanların bu özel alanına girmemesi gerektiği ifade edilmişti.
Myanmar, Arakanlı Müslümanların hızla çoğalmalarını önlemek için doğum kontrol yasası çıkardı. Yasa kadınlara 36 ayda bir doğum izni veriyor. 
28 GİZLİ KAMPTA 139 TOPLU MEZAR
Myanmar'da vatandaşlık hakkı verilmeyen Arakanlı Müslümanların bu ülkeye terk ettikten sonra yaşadıkları dram da devam ediyor. Malezya'nın kuzeyinde insan kaçakçılarına ait olduğu belirtilen 28 kampta 139 toplu mezar ortaya çıkarıldı.
Malezyalı polis yetkilisi Halid Ebubekir, bölgede 11 Mayıs'tan bu yana sürdürülen operasyonlarda 139 mezar bulunduğunu söyledi. Bazı mezarlarda birden fazla cesedin yer aldığını kaydeden Halid, cesetlerin çıkarılması ve soruşturmanın yürütülmesi için bölgeye bazı uzmanların gönderildiğini belirtti.
Halid, "Bölgede ortaya çıkarılan kampların büyük olanlarında yaklaşık 300'er kişinin kaldığı sanılıyor" dedi.
Mezarlar, Tayland'da bulunan toplu mezarların çok yakınında yer alıyor. Dün Malezya İçişleri Bakanı Zahid Hamidi, Tayland sınırına yakın Padang Besar kenti yakınlarında insan kaçakçılarına ait kamplar ve toplu mezarlar bulunduğunu açıklamış ancak sayı vermemişti.
Tayland'dan sonra Malezya'da da kaçak göçmenlere ait toplu mezarlar bulundu. 
KAMPLARDA 32 CESET BULUNMUŞTU
Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde 1 Mayıs'ta insan kaçakçıları tarafından kurulan gizli kamplar bulunmuş, polisin kamplarda yaptığı aramada 32 Arakanlı Müslümana ait cesetler ortaya çıkarılmıştı.
Malezya'da ortaya çıkarılan toplu mezarlardaki cesetlerin de Arakanlı Müslümanlar ve Bangladeşli göçmenlere ait olduğu belirtiliyor.
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Françis açık denizde yaşam savaşı veren Arakanlı Müslümanlar için derin endişe duyduğunu söyledi. 
PAPA'DAN ARAKANLI MÜSLÜMAN AÇIKLAMASI
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Françis de, Myanmar'daki zulümden kaçan ve açık denizde yaşam savaşı veren Arakanlı Müslümanlar için derin endişe duyduğunu söyledi.
Vatikan'da pazar günleri Aziz Petrus Meydanı'na bakan çalışma ofisinin penceresinden Angelus Duası'nı yapan Papa, "Andaman Denizi'ndeki, Bengal Körfezi'ndeki Rohingyaların durumunu büyük endişe ve yürek acısıyla takipediyorum" dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Teksas #DirenReno diyor!

2015-05-19 19:18 - Bursaspor

İşte kadınların en çok seks istediği yaş

2015-05-21 22:38 - Sağlık

Bursa'da internetten eskort kız arayışı kötü bitti!

2015-05-19 15:19 - Bursa

Akdoğan açıkladı! Partilerin bugünkü oy oranları

2015-05-21 17:28 - Siyaset

Bursa'da siyam ikizi!

2015-05-23 20:15 - Bursa

Maraton Platformu Derneği açıldı

2015-05-22 22:59 - Bursaspor

Naz Elmas hastanelik oldu

2015-05-25 15:03 - Magazin

Porno hesaplar bir bir kapatılıyor!

2015-05-19 16:13 - Teknoloji

İşçinin katili sendikacı!

2015-05-21 18:07 - Bursa

Müslümanlara "doğum" yasağı

2015-05-25 18:16 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'nin bağımsızlığının 250'nci yılına özel üzerinde Trump'ın yer aldığı altın para basılacak

17:53 - Dünya

Tahran'ın kalbine "Tabutta Yatan Trump" afişi asıldı

17:38 - Dünya

CENTCOM: Ablukayı ihlal etmeye çalışan 2 ticari gemi geri çevrildi

17:28 - Dünya

Küba'da ülke genelinde 3'üncü elektrik kesintisi

13:16 - Dünya

İran Devrim Muhafızları, Kuveyt'teki ABD hedeflerini vurdu

12:15 - Dünya

Günün Manşetleri

Nasuh Mahruki hakkında gözaltı kararı

09:22 - Gündem

SAVAŞIN KAZANANI OLMAZ, BARIŞIN KAZANANI HERKES OLUR

09:19 - YAZARLAR

Oyuncu Levent Üzümcü gözaltına alındı

09:15 - Gündem

Ünlülere uyuşturucu operasyonu: 25 gözaltı kararı

09:05 - Gündem

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde 15 Temmuz anma programı

00:29 - Gündem