?>

Sındırgı depremi sonrası önemli açıklamalar

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Sındırgı bölgesinin jeotermal bakımdan zengin olduğunu söyledi.

Gündem - 8 ay önce

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 6.1 büyüklüğündeki depremin 'Simav Fay Zonu' üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Pampal, "Depremler, Simav Fay Zonu’nun batı ucunda yer alan Sındırgı Fayı üzerinde meydan geliyor. Bu bölge, Akhisar-Bigadiç-Sındırgı üçgeninde yer alıyor. Fay sistemi doğuya doğru Simav ve Afyon'a kadar uzanıyor ve oldukça aktif bir fay zonu. Genellikle 6 ila 7 büyüklüğünde depremler üretiyor. Bu bölgedeki hareketlilik birkaç ayla sınırlı değil. 23 Nisan’da İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremden bu yana bölge hareketli. Ege Denizi'nde bu yılın başında yaşanan deprem fırtınalarının benzeri, şimdi karada Sındırgı civarında yaşanıyor" diye konuştu.

'BURASI JEOTERMAL BAKIMDAN ZENGİN'

Batı Anadolu'nun kabuk yapısının ince olduğuna dikkat çeken Pampal, "Burası hem jeotermal bakımından zengin, sıcak su ve su buharı kaynakları bol ve buradan jeotermal enerji elde ediyoruz. O nedenle önemi de var. Ama bu suların sıcak olmasının nedeni ne? Aktif faylar. Fay yukarıdan gelen yağışla gelen suyu aşağı doğru bırakıyor. O yarıklardan aşağı iniyor sular. Aşağıda da magma yüzeye çok yakın, 15-20 kilometre. O magmanın sıcaklığıyla ısınıp, tekrar yüzeye çıkmak istiyor. O da zorluyor kabuğu. Magmanın (Yeraltında bulunan, ergimiş haldeki kayaçlar) zorlaması, bu sıcak su, sıcak buharların faaliyetleri, bu depremlerin sık olması, deprem fırtınalarının ortaya çıkmasında bir etken olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

'BU TÜR DEPREMLER DEVAM EDECEK'

Pampal, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün bölgeye ilişkin birkaç gün önce yayımlanan raporu olduğunu söyleyerek, "Bölgenin kabuk yapısı ve altta magmanın faaliyetleriyle ilgili oldukça güzel bir çalışma. Burada magma odalarının yukarı kabuğa doğru yükseldiği, zayıf yerleri zorladığı açık açık görünüyor. Bu da bize bu Ege Denizi'nin içinde ve Sındırgı civarı başta olmak üzere Batı Anadolu'da meydana gelen depremlerin volkanik magmatik kökenli bir mekanizmayla doğrudan ilişkili olduğunu gösteren bir ipucu. O nedenle bu türden depremler olmaya devam edecek. Batı Anadolu zaten Türkiye'nin en çok deprem olan yeri. Alp-Himalaya deprem kuşağının en tehlikeli bölgesi; Ege Denizi ve iki tarafı Türkiye ve Yunanistan. Ve bizim depremlerimiz Helen Yayı ve Kıbrıs Yayı'nın dışında meydana gelen ki bu Girit-Rodos hattında meydana gelen depremler, 60-70 kilometre derinlikte odak derinliği olan depremlerdir" diye konuştu.

'ARTÇILAR 14-15 BİNİ BULABİLİR'

Pampal, Sındırgı çevresinde yıkıcı deprem beklenmediğini de belirterek, "Artçıların sayısı 14-15 bini bulabilir ancak bölgede büyük bir deprem beklemiyoruz. Yalnızca Akhisar-Bigadiç arasındaki Gelenbe Fayı biraz daha yüksek büyüklükte deprem üretebilir. Son depremde 15-20 vatandaşımız camdan atlayarak yaralandı. Bu, bilginin davranışa dönüşmediğini gösteriyor. Kağıt üzerinde her şey doğru ama uygulamada sıkıntı var. Depreme hazırlık sadece evrakla değil, bilinç ve uygulamayla olur" dedi.

'İSTANBUL'U ETKİLEMEZ'

Depremlerin İstanbul’daki fay hattıyla bağlantısı olmadığını belirten Pampal, "Sındırgı’daki depremler İstanbul'u etkilemez. İstanbul’u etkileyecek olan, Marmara Denizi içindeki Orta Marmara Fayı’dır. O fay kırılmak için yeterli enerji biriktirmiş durumda; ama bu iki bölge arasında tetikleme etkisi olmaz. Türkiye’de deprem tehlikesinden muaf tek bir santimetrekare bile yok. Ancak esas konuşmamız gereken konu, riskleri azaltmak. Depreme dayanıklı kentler kurmak, mevcut yapıları güçlendirmek ve kentsel dönüşümü hızlandırmak zorundayız" diye konuştu.

https://www.turkhaber.com/haber/sindirgi-depreminin-ardindan-bursa-icin-kritik-uyari-4124597.html

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da deprem. Çok sallandık: 6.1

2025-10-27 22:51 - Bursa

Güllü'nün ölümünde flaş gelişme: Annemi öldürdüm!

2025-10-27 14:07 - Gündem

SON DAKİKA... Deprem oldu

2025-10-27 22:52 - Bursa

Eşinin abisi 'Aldat hak ediyor Engin' dedi; Ben de öldürdüm!

2025-10-27 16:51 - Gündem

Prof.Dr. Şener Üşümezsoy'dan açıklama

2025-10-27 23:46 - Gündem

Erciyes Üniversitesi'nde pompalı saldırıda bir genç öldürüldü

2025-10-23 15:50 - Gündem

'Yapay zekayı kullanmayan meslekler sona erecek'

2025-10-26 10:53 - Teknoloji

Bursaspor sahasında Muş Spor ile berabere kaldı

2025-10-25 21:22 - Bursaspor

2025’in İlk 10 Ayında 1,8 Milyon seyirci animasyon filmleri izledi

2025-10-24 21:19 - Yaşam

Hamsinin kilosu 50 liraya düştü vatandaşlar poşet poşet aldı

2025-10-26 15:36 - Ekonomi

İlgili Haberler

SKD Türkiye ve İş Bankası’ndan Tarımda Su Verimliliği ve Finansmanı Çalıştayı

09:45 - Gündem

NATO üyesi 32 ülkenin lideri Ankara’da buluşacak

21:10 - Gündem

Birliğine dönerken kazada hayatını kaybetmişti, son yolculuğuna uğurlandı

19:12 - Gündem

12'nci Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonu'nda

17:22 - Gündem

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, CHP’den istifa etti

17:16 - Gündem

Günün Manşetleri

ASELSAN süper iletken kuantum işlemci birimi geliştirecek

10:09 - Teknoloji

DEVLETLERİN VERGİ EGEMENLİĞİ

09:11 - YAZARLAR

Çocuklar Sokak Oyunları Şenliği'nde doyasıya eğlendiler

09:08 - Bursa

Venezuela'da 39 saniye arayla 7.2 ve 7.5 büyüklüğünde deprem 

09:05 - Dünya

Seferihisar ve Balçova Belediye başkanları gözaltına alındı

08:25 - Asayiş