Demir baskı altında

Dalian’da demir cevheri geçen haftaki işlemlerde üç haftanın en düşük seviyesine gerilerken, Singapur’da dalgalı seyretti.

Demir baskı altında

Çin’deki zayıf çelik talebi ve artan arz ile ilgili endişeler ne­deniyle demir cevherinin baskı altında kaldığı bildirildi.

Temmuz ortasından bu yana Çin’in birçok bölgesini etkisi altına alan rekor kıran sıcak hava dalgası, elektrik kesintile­rine neden oldu ve yetkilileri elektriği öncelikli olarak konut kullanımına ayırmaya zorladı.

Analistler, bazı çelik üreticilerine operasyonlarını dur­durma veya kısıtlama emri verildiğini ve kısa vadede çelik talebinin de azaldığını ifade ediyor.

Dalian Emtia Borsası’nda Ocak 2023 kontratı, %4 düşerek 678 yuan/ton (99,97 dolar) ile 27 Temmuz’dan beri en düşük seviyeye geriledi. Singapur Borsası’nda, Eylül kontratı TSİ de %0,2 düşüşle 101,45 dolar/tondan işlem gördü.

Analistlere göre kısa vadede, ülke genelindeki yüksek sı­caklıklar ve elektrik kesintileri nedeniyle talep tarafı bastı­rıldı. Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda inşaat demiri %2,1, sıcak haddelenmiş rulo %2,6 düştü. Paslanmaz çelik %3,4 geriledi. Dalian’da koklaşabilir kömür %2 ve kok kö­mürü %3,6 düşüş yaşadı.

Shanghai’de alüminyum fiyatları, artan enerji maliyetleri­nin yaşandığı bir ortamda arzın azalması endişesiyle destek­lenerek bugünkü işlemlerde arttı.

Ancak zayıfla­yan talep görü­nümü kazanım­ları sınırladı.

Shanghai Va­deli İşlemler Bor­sası’nda Eylül va­deli alüminyum kontratı, TSİ de

Norsk Hydro dün yaptığı açık­lamada, yüksek elektrik fiyatları nedeniyle Avru­pa’daki diğer al­maların ardından Slovakya’daki bir alüminyum tesi­sini Eylül ayı so­nuna kadar kapa­tacağını bildirdi.

LME‘de alü­minyum stokları Mart 2021‘deki 1,97 milyon ton seviyesinden 276.875 tona düştü.

ShFE‘de alüminyum stokları ise Mart ayından bu yana ne­redeyse yarı yarıya azaldı.

Şiddetli sıcak dalgasının ortasında Çin’deki elektrik kont­rolleri de metal arzı konusunda endişelere yol açtı.

Londra Metal Borsası’nda üç ay vadeli alüminyum, %0,3 düşüşle 2.403,50 dolar/tona gerileyerek Mart ayındaki rekor seviyeden yaklaşık %40 kaybetti.

Analistler, fiyatların henüz Covid-19 öncesi seviyelere düş­mesinin beklenmese de 2022‘nin üçüncü çeyreğinde baskı altında olmaya devam edeceğini belirtiyor. ShFE‘de bakır %0,7 düşüşle 61.620 yuan/tondan, çinko %2,9 düşüşle 24.860 yuan/tondan işlem gördü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR