Ağustos 2015’te tüketici fiyatlarının %0,40 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranının %7,14 düzeyine yükseldiği gözlenmiştir. Yıllık enflasyon oranının Ağustos ayında yükselmesinde, lokanta ve oteller grubundaki fiyat artışları etkili olmuştur. Yıllık olarak ise, yine lokanta ve oteller grubu fiyat artışları ve eğlence ve kültür grubu enflasyonu olumsuz etkilemeye devam etmiştir. Önümüzdeki dönemde döviz kurunda yaşanan değer kayıplarının fiyatlara geçiş etkisi ile enflasyonun daha da yükselebileceği ve yıllık olarak enflasyon raporunda revize edilen %6,8’in üzerinde olacağı görülmektedir.
TCMB, Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını %7,5 düzeyinde sabit bırakarak değişikliğe gitmemiştir. Faiz oranlarının sabit tutulmasında, döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmesinin, küresel piyasalardaki belirsizliklerin ve gıda ve enerji fiyatlarındaki oynaklıkların etkili olduğunu tahmin ediyoruz.
İşlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler kısa vadede enflasyonu olumlu etkilese de yılbaşından bu yana meydana gelen döviz kuru artışlarının çekirdek enflasyon üzerindeki olumsuz etkileri önümüzdeki aylarda görülecektir.
Politik belirsizliklere bağlı olarak risk algısının ve kur oynaklığının artması ve sermaye çıkışlarının olması durumunda TCMB politika faizini yukarı yönlü kullanmak durumunda kalabileceği görüşündeyiz.
Dış ticaret açısından mevcut veriler, ihracatın olumsuz bir performans sergilediğini ortaya koymaktadır. Genel itibariyle, dış ticaretin büyümeye katkısının zayıf olmasını bekliyoruz.