Başkan Erol'dan çevre kirliliğine karşı manifesto gibi öneriler

Başta boyahaneler olmak üzere sanayi tesislerinin oluşturduğu hava, su kirliliğinin yoğun yaşandığı Kestel’de ilçe belediyesi önemli bir etkinliğe imza attı...

Başkan Erol'dan çevre kirliliğine karşı manifesto gibi öneriler

Başta boyahaneler olmak üzere sanayi tesislerinin oluşturduğu hava, su kirliliğinin yoğun yaşandığı Kestel’de ilçe belediyesi önemli bir etkinliğe imza attı...

Tekstil sektöründe hava emisyonlarının azaltılması, temiz üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen konferansa  Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hayrettin Eldemir, Kestel Kaymakamı Recep Öztürk, Uludağ Üniversitesi’nden akademisyenler, tekstil sanayicileri, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Belediye Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, çevre danışmanlık firmalarının katıldı.

 

FATİH TURAN: KESTEL’DE ‘SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM’ HAMLESİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm’ hamlesine dikkat çekenken...

Yerli arıtma teknolojileri ve akademik çalışmalarla, tekstil sektöründe çevre dostu üretimi yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi:

 “14 Ocak’ta yayımlanan Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği ile, sanayide yeşil dönüşümde yeni bir sayfa açıyoruz. Enerji ve kaynak verimliliğini, hava, su ve toprak için sıfır kirlilik prensibini gösteren ve faaliyetlerini bu hassasiyette yürüten tesislere çevresel sürdürülebilir üretimin göstergesi olarak ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi’ düzenleyeceğiz. Ayrıca, 2022 yılında çıkarılan Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları genelgesi kapsamında, 2025 yılı itibariyle 5 ton/gün üzeri üretim yapan tüm tesisler için arıtma sistemlerinin zorunlu hale getirilecek...”

Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol ilçedeki hava kirliliği ile mücadeleye yönelik manifesto gibi 9 öneride bulundu...

Bu öneriler tüm Bursa için geçerlidir. Ben İncirli’de oturuyorum. Geçen akşam odayı biraz havalandırmak için pencereyi açtım. Lastik kokusu, biri sobasında yakmış! Anında öksürükten tıkandım, nefes alamadım, hemen kapattım. Kendi kendime de söylendim; “Temiz hava dışarıda değil, içeride! “

(Bizim buralarda egzoz gazlarının oluşturduğu kirliliğin yanı sıra yoksulluktan kaynaklanan hava kirliliği de vak. Tek ya da iki, üç katlı aile konutlarında lastik, tahta, kömür ne bulursa yakanlar var. Zira 50 metrekarelik konutlara bile ayda 1800 lira doğalgaz parası geliyor. Evlerde kaloriferi çok açtın, kapadın kavgası yaşanıyor. Erkekler biyolojileri gereği kadınlara göre daha az üşüyor. Ama bunu bilmediklerinden eşlerini müsriflikle suçluyor,)

KESTEL BELEDİYE BAŞKANI FERHAT EROL’UN GÜNDEME GETİRDİĞİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ŞÖYLE:

İlgili Yönetmeliğin Nihai Durumu

Yağ buharının da bir kirletici olarak kabul edileceği ve salınım öncesi diğer parametreler gibi kısıtların bulunacağı Yönetmeliğin uygulanabilir olarak en kısa sürede hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Tebligatların uygulanması ve MÇK kararlarının da bu Yönetmelikle uyumlu hale getirilmesi beklenmektedir.

Cezai Yaptırımlar

Yönetmeliğe aykırı olarak hava ve su ortamına bırakılan kirleticilerle ilgili üretimin durdurulması da dahil olmak üzere caydırıcı cezaların belirlenmesi, net ve kararlı bir şekilde uygulanması çok büyük önem arz etmektedir.

Teşvikler

Avrupa Birliği ve Dünya Bankası tarafından sağlanan fonlar da dahil olmak üzere, üreticilere danışmanlık, kurulum ve sistem takip konularında hibe ve düşük faizli / geç ödemeli kredi imkanlarının sunulması, sistemlerin en kısa sürede hayata geçirilmesinde etkili olacağı düşünülmektedir.

Sistem Kuran Firmalar

Her prosese uygun bir sistemin kurulması, tutarlı ve sürdürülebilir bir yapının kurgulanması, piyasada güven olgusunun tam olarak yerleşmesi için hava ve su arıtma ve ısı geri kazanım sistemi tasarlayan firmaların akredite edilmesi önerilmektedir.

Entegre Sistem

Düzenli ve sürekli bir başarının elde edilebilmesi için üretim ve arıtım yapan sistemlerin eş zamanlı olarak çalışması çok büyük öneme haizdir. Ramların filtre sistemi dahil bir şekilde satın alınması değerlendirilmelidir.

Takip Sistemi

Üretim sürecinin başlangıcından itibaren parametrelerin takip edileceği SCADA sisteminin de bir zorunluluk olması gerekmektedir. Bu takip sisteminin bir ayağının da Kestel Belediyesi bünyesinde kurulması düşünülmektedir.

Temiz Su

Özellikle boyahanelerde aşırı miktarda kullanılan yeraltı suları nedeniyle daha önce 3 m derinlikten su elde edilirken, bugün 300m derinliklere kadar inilmektedir. Bu nedenle hava / ısı geri kazanım sistemleri gibi atık su geri kazanım sistemlerine acilen ihtiyaç duyulmaktadır.Bu konuda da yaptırımların net ve kararlı bir şekilde uygulanması kaçınılmazdır.

Yağ Rafinasyon Tesisi

Toplanan atık yağların geri kazanımı için bir rafinasyon tesisine ihtiyaç bulunmaktadır.

Kaynakta Çözüm

Kullanılacak kumaşlardan proses sırasında çıkacak yağ gibi kirletici maddelere ait standartlar ve limitler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte belirlenebilir."

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ