'Mudanya için kentsel dönüşüm seçenek değil zorunluluk'

'Mudanya için kentsel dönüşüm seçenek değil zorunluluk'

Mudanya Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi ile birlikte Mudanya'da Bina Envanteri ve Deprem Risk Analizi çalışmasını hayata geçirdi... 

Akademik odaların en çok yakındığı konuların başında gelen veri eksikliği de giderilmiş oldu... 

Başkan Deniz Dalgıç ve akademik oda temsilcilerinden Mimarlar Odası (MO) Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Bursa Şube Başkanı Murat İlkme, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem durumun vahametini ortaya koyan veri ve önerileri tek tek paylaştılar... 

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi projeye dahil edilmemiş. Onlar da olsaydı iyi olurdu. Deprem yoğunluğu, tarihsel depremler gibi yer bilimi konuları da ŞPO Başkanı Murat İlkme tarafından aktarıldı... 

Toplantıya CHP Bursa milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Orhan Sarıbal'ın yanısıra belediye meclis üyeleri ile mahalle muhtarları katıldı...

Sunumu yapılan mahalle bazlı ve birleşik depreme  dayanıklılık analiz tabloları Mudanya için riskin ne kadar yüksek oülduğunu gösteriyor... 

Riskin yoğunlugunun bir başka belirtisi de Mudanya civarında kümeleşen depremler... 

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, ilçede incelenen 54 bin civarındaki bağımsız alanın yüzde 60’ının 1 ve 2’nci derecede riskli yapı olarak tespit edildiğini açıkladı.  

Öte yandan paylaşılan verilerde bazı bölgelerde riskin yüzde 80'leri bulduğunu da gördük... 

Mudanya'da yapıların çoğunluğu depreme dayanıklı değil  

Başkan Deniz Dalgıç, yaptığı sunumda, Mudanya’nın potansiyel bir deprem riski barındıran Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda yer aldığını, olası büyük bir depremin Mudanya ve çevresinde ciddi etkilere neden olabileceğini belirtti. Aynı şekilde İstanbul’da beklenen depremin de Mudanya için risk oluşturduğunu ivurguladı:

"Belediyelerin pek çok görevi var, ama önceliğimiz insanları yaşatmak.  Göreve gelir gelmez deprem gerçeği çerçevesinde hareket ettik.  Güvenli bir kent inşa etme, sürdürülebilir yaşam alanları yaratma stratejileri ve kenti afetlere karşı dirençli hale getirilmesi hedefi doğrultusunda bina stoku dayanıklılığını belirlemek için 2024 Mart ayında bina envanteri çalışması başlattık..

Farklı mahallelerde 82 bin nüfusun yaşadığı alanda 8 bin 217 yapı, 54 bin 882 bağımsız yapının incelenmesinin gerçekleştirildi. Deprem risk seviyelerinin belirlendi ve dijital ortama aktarıldı.:

“Verilere göre, yoğun yerleşim bulunan mahallelerimizde incelenen 54 bin civarındaki bağımsız bölümün yüzde 60’ının 1. ve 2. derece riskli olduğu ortaya çıktı.

Binaların büyük kısmının yaşının ilerlemiş olması, yapısal sorunlar ve düzensiz kentleşme, bu riskleri daha da arttırıyor.

11 mahallede toplamda 3,5 milyon metrekarelik bir alanın yenilenme ihtiyacı var.

Bu tablo bizlere şunu net bir şekilde gösteriyor: Mudanya için kentsel dönüşüm ve depreme dayanıklı kent inşa etmek artık bir seçenek değil, zorunluluktur.

Özellikle birinci derece riskli olan yüzde 18’lik kısmının çok hızlı şekilde öncelikle ele alınması gerekiyor. Bu konuda bizim gibi kamu yöneticilerine, meslek odalarına büyük sorumluluklar düşüyor.

Bizim yol göstermemiz, çözüm ortaya koymamız gerekiyor. Sorunu el birliğiyle, dayanışma içinde, uzlaşıyla çözmek zorundayız.

Kentimizi ve kendimizi nasıl koruyacağız birlikte konuşacağız. Doğayı, Mudanya’yı koruyarak atılabilecek adımlara birlikte karar vereceğiz.

Kültür faaliyetleri de bizim görevimiz ama öncelikli amacımız insanımızı yaşatmak olmalı. Bu sorunu kamuoyuyla paylaşmak istedik. Çözüm konusunda birlikte hareket etmek zorundayız. Merkezi idarenin desteğini de bekliyoruz.” 

Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, böyle bir sonucu zaten beklediklerini ve hiç şaşırmadıklarını söyledi.
Şimşek, Bursa genelinde durumun farklı değerlendirilemeyeceğine dikkat çekerekşunları söyledi:

 “Mudanya Belediyesi’nin yaptığı bu çalışma çok önemli ve çok kıymetlidir. Bu işin başlangıcıdır. Belediye Başkanımızın iradesi herkes için büyük bir motivasyon kaynağı olacak. Bundan sonraki aşamada multidisipliner bir yaklaşımla hem teknik hem de sosyolojik boyutları değerlendirmeliyiz. Her şeyden önce bu verileri kabul edip, çözüme odaklanmayı seçmeliyiz.” 

ŞPO Bursa Şubesi Başkanı Murat İlkme de Mudanyanın en riskli bölgeler içinde yer aldığını vurguladı:

"Mudanya'nın deprem riski konusu bugüne kadar yeterince önemsenmedi... Deniz Başkan, bu konuyu göreve gelir gelmez önceliklendirdi. Kendisine ve ekibine teşekkür ederim. Japon firmasının yaptığı çalışmada da Mudanya kırmızı alarm veriyor. Bu sorun sadece bina yenileyerek çözülemez. Kentsel dönüşüm ve rezerv alan çalışmalarının bir an önce başlatılmasının gerekiyor..."

 İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem ise şöyle konuştu:

"Deprem envanterinin çıkartılması çok önemlidir. Mudanya’da yapılanın öncü bir çalışmadır, örnek olmasını diliyoruz. Oda olarak bu çalışmalara her türlü desteği vereceğiz... Bu çalışmaları hep beraber bir arada elbette çözebiliriz. Kentsel dönüşüm sadece binaları yenilemek değil, kentlerimizin ruhunu geri kazandırmaktır. Mudanya’nın ruhunu tekrar geri kazandırmak için kentsel dönüşüm bir fırsat olacaktır. Her beraber yapacağımız güzel bir planlama ile Mudanya’yı tekrar ayağa kaldırır, ruhunu geri kazandırırız..."

Özetle... Mudanya Belediyesi kenti güvenli hale getirerek depreme dayanıklı kılmak adına verilerin oluşturulmasına yönelik bina risk analiz çalışması yaptı... 

Sorunun büyüklüğü ve vahameatiyle yüzleşmekten kaçınmadı... Nasıl bir Mudanya inşa edileceğine, kentsel dönüşüm yöntemini ise Mudanyalılarla belirleyeceklerini söyledi... 

                                              

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ